Navigatie overslaan
Zuivelcampagne

Red onze weidevogels: koop vogelvriendelijke zuivel

Help onze weidevogels door vogelvriendelijke zuivel te kopen: zuivel van boeren die voedsel, ruimte en bescherming bieden aan de vogels op hun kruiden- en insectenrijke land. Zij voldoen aan onze eisen voor vogelvriendelijke zuivel. Vogelbescherming heeft alle vogelminnende zuivelmerken in een handig overzicht gezet. Kijk op Zuivelwijzer.nl en ontdek waar bij jou in de buurt vogelvriendelijke zuivel te koop is.

Vogelvriendelijke merken

Alle merken die je vindt op Zuivelwijzer.nl zijn goedgekeurd door Vogelbescherming. Dat zijn Zuiver Zuivel, Weerribben Zuivel, Terschellinger kaas, Skylger-kaas, Red de Rijke Weide kaas, Boeren van Amstel, De Zeekraal, Ekoplaza kaas, De Fryske, Eilandkaas, Klaverland Boerenbuiten, Bastiaansen Weidevogelkaas, Van de Koe, Eytemaheert, Jannumer en Lidl Biologische kaas.

Waarom vogelvriendelijke zuivel?

De grutto’s, kieviten en tureluurs hebben hulp nodig. Het gaat niet goed met deze voor ons land zo kenmerkende weidevogels. Hun aantallen nemen af. Ze kunnen steeds minder jongen grootbrengen omdat er op het boerenland waar ze broeden te weinig voedsel is, te weinig rust en te weinig bescherming.

Wat doet Vogelbescherming?

Vogelbescherming werkt samen met vogelvriendelijke boeren en bedrijven om de weidevogels te geven wat ze nodig hebben: voedsel, rust en bescherming. En dat vinden ze in nat grasland waarin volop kruiden groeien en dat pas gemaaid wordt als de jonge vogels vliegvlug zijn.

Vogelvriendelijke zuivel helpt!

De koeien die op dit vogelvriendelijke boerenland grazen, zorgen voor vogelvriendelijke zuivel. Als je deze zuivel koopt, draag je dus bij aan de bescherming van onze weidevogels!

Vogelvriendelijke zuivelmerken

Hieronder een voorproefje van alle vogelvriendelijke zuivelmerken waar Vogelbescherming mee samenwerkt en die je terug kunt vinden op Zuivelwijzer.nl.

Wanneer is zuivel vogelvriendelijk?

De boeren die de vogelvriendelijke zuivel leveren, moeten aan strenge eisen voldoen. Ter vergelijking hebben we een paar bekende keurmerken zoals het Beter Leven Keurmerk van Dierenbescherming en het EKO-keurmerk getest op hun vogelvriendelijkheid. Lees meer over onze eisen en deze vogelvriendelijkheidstest.

Weidevogelweetjes

De grutto is onze nationale vogel en heeft zelfs een koninklijke titel. Net als de kievit trouwens. Een tureluurmoeder kan haar kuikens van het ene naar het andere weiland verhuizen. Hoe doet ze dat? Ontdek deze en meer leuke weetjes over weidevogels.

Weidevogels in de klas

Ontdek ons spiksplinternieuwe aanbod van digitale lessen over weidevogels! Daarnaast staan honderden andere kant-en-klare lessen over vogels en natuur gratis voor je klaar. Geschikt voor alle groepen van het primair onderwijs. 

Bekijk de lessen

Help de weidevogels

Grutto’s en andere weidevogels redden het niet langer in ons land. Ze hebben drassig weiland, insecten, kruiden en bloemen nodig om te overleven. Die rijke weides verdwijnen. Samen met boerenlandvogelboeren brengt Vogelbescherming de rijke weide terug.

Help mee en doneer

Meer over boerenlandvogels