Navigatie overslaan
Tuin onderhoud / Shutterstock

Tuinonderhoud

Het is fijn om in de tuin bezig te zijn. Maar overdrijf het niet, dat is het advies van Vogelbescherming. Vogels willen geen al te keurige tuinen. Blaadjes onder de struiken: gewoon laten liggen. Veel vogels vinden juist daar hun voedsel. Minder onderhoud aan de tuin vergroot de overlevingskansen van vogels. Vooral in de winter.

Wat kunt u bij het tuinieren doen (of laten) om de vogels te helpen?

  • Stel zoveel mogelijk onderhoud uit tot het eind van de winter.
  • Laat afgevallen blaadjes liggen, of hark/bladblaas ze in de borders. Er zitten veel insecten tussen.
  • Laat uitgebloeide planten staan tot het voorjaar. Zaadeters zijn er dol op.
  • Snoei struiken niet, of niet tegelijk. Struiken zijn een belangrijk als schuilplaats voor vogels. Snoei bessenstruiken pas tegen het vroege voorjaar.
  • Gebruik snoeihout en afgevallen takken voor een takkenril. Daarin zitten vogels beschut.

Kijk hier naar een video over het hoe en waarom van een takkenril.

Duifkruid Duifkruid

Biologische planten in de webshop

Vogelbescherming Nederland heeft ongeveer dertig biologische planten geselecteerd die vogelvriendelijk zijn. Deze tuinplanten zijn, net als alle biologische planten, gekweekt zonder gif, zonder kunstmest en zijn niet genetisch gemodificeerd. Goed voor insecten, vogels en biodiversiteit. Planten van biologische kweek zijn een duurzame en natuurvriendelijke keuze. Ontdek nu de biologische inheemse planten in onze webshop.

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Meer tuininrichting