Navigatie overslaan

Onze boerenlandvogels

Onze boerenlandvogels

Is het u ook opgevallen hoe stil het is in het boerenland? Je hoort wel menselijke geluiden - trekkers, verkeer, een heimachine - maar haast geen vogelgeluiden. Waar zijn onze boerenlandvogels gebleven? Waar buitelen nog kieviten en hoor je nog het heldere 'grutto, grutto’! De vogels van het boerenland hebben onze hulp nodig, voor ook de laatste vogel of bloem verdwenen is. Onze inzet: meer natuurrijk boerenland. Elke meter telt!

John en Saskia Joha

Nieuwveen, Noord-Holland

“Wij hebben in de Bovenkerkerpolder (tussen Uithoorn en Amstelveel) een aantal percelen land liggen, waar we samen met andere boeren voor weidevogels zorgen. Hier kunnen ze foerageren, broeden en de kuikens vliegvlug laten worden. Als boer worden we blij om iets te doen voor het behoud van de weidevogels, zeker als we daar ook de resultaten van zien.”

Lees meer

Visie op de natuur van ons boerenland

Boerenlandvogels verdwijnen in hoog tempo uit Nederland door de intensiteit van het agrarisch landgebruik. Op de korte termijn wil Vogelbescherming resterende goede weide- en akkervogelgebieden veilig stellen. Op een langere termijn is een ander soort landbouw nodig. Een omslag in denken en doen is daarvoor noodzakelijk.

Lees onze visie