Onze boerenlandvogels

Onze boerenlandvogels

Is het u ook opgevallen hoe stil het is in het boerenland? Je hoort wel menselijke geluiden - trekkers, verkeer, een heimachine - maar haast geen vogelgeluiden. Waar zijn onze boerenlandvogels gebleven? Waar buitelen nog kieviten en hoor je nog het heldere 'grutto, grutto’! De vogels van het boerenland hebben onze hulp nodig, voor ook de laatste vogel of bloem verdwenen is. Onze inzet: meer natuurrijk boerenland. Elke meter telt!

Henk van Rijn

Biologische multifunctionele boerderij Hoogmade, Zuid-Holland

“Wij doen hier aan natuurbeheer. Niet alleen door de nesten van de weidevogels te beschermen, maar ook het ecologisch beheren van onze weilanden. Zo bevorderen we met ons graslandbeheer het bodemleven. En dat schept weer de randvoorwaarden voor vogels. Die vinden hier voldoende voedsel. Een goed bodemleven is ook goed voor het gras en de koeien: het is een win-win situatie.”

Lees meer

Visie op de natuur van ons boerenland

Boerenlandvogels verdwijnen in hoog tempo uit Nederland door de intensiteit van het agrarisch landgebruik. Op de korte termijn wil Vogelbescherming resterende goede weide- en akkervogelgebieden veilig stellen. Op een langere termijn is een ander soort landbouw nodig. Een omslag in denken en doen is daarvoor noodzakelijk.

Lees onze visie

Gerelateerde items