Navigatie overslaan

Onze boerenlandvogels

Grutto / Kevin van den Hoven

Onze boerenlandvogels

Is het u ook opgevallen hoe stil het is in het boerenland? Je hoort wel menselijke geluiden - trekkers, verkeer, een heimachine - maar haast geen vogelgeluiden. Waar zijn onze boerenlandvogels gebleven? Waar buitelen nog kieviten en hoor je nog het heldere 'grutto, grutto’! De vogels van het boerenland hebben onze hulp nodig, voor ook de laatste vogel of bloem verdwenen is. Onze inzet: meer natuurrijk boerenland. 

Alle vogelvriendelijke zuivelmerken op een rij

Hieronder een voorproefje van alle vogelvriendelijke zuivelmerken waar Vogelbescherming mee samenwerkt en die u terug kunt vinden op Zuivelwijzer.nl.

Sjoerd Miedema / Fred van Diem

Sjoerd en Douwe Miedema en Janna van der Meer

Biologisch melkveebedrijf Haskerdijken, Friesland

“Aan de omschakeling naar biologisch ging een heel proces vooraf. Het keerpunt kwam toen ik natuurgebied De Lytse Deelen onder mijn beheer kreeg. Daar zaten zogenaamde ‘natuurpakketten’ op, subsidies voor weidevogelbeheer. Ik zag hoe met relatief kleine maatregelen - later maaien, geen kunstmest en vergif - het weiland compleet veranderde. Ik genoot van de bloemen, zag de gruttokuikens groot worden en hoorde de veldleeuwerik zingen.”

Lees meer

Bedreigde boerenlandvogels

Rottige Meenthe / Shutterstock

Aan het werk voor de weidevogels

Boerenlandvogels verdwijnen in hoog tempo uit Nederland door de intensiteit van het agrarisch landgebruik. Vogelbescherming is daarom hard aan het werk op verschillende vlakken: veiligstellen van weide- en akkervogelgebieden, stimuleren van natuurvriendelijke landbouw, ondersteunen van boerenlandvogelboeren en mee ontwikkelen van vogelvriendelijke (zuivel) producten.

Waar we mee bezig zijn