Onze boerenlandvogels

Onze boerenlandvogels

Is het u ook opgevallen hoe stil het is in het boerenland? Je hoort wel menselijke geluiden - trekkers, verkeer, een heimachine - maar haast geen vogelgeluiden. Waar zijn onze boerenlandvogels gebleven? Waar buitelen nog kieviten en hoor je nog het heldere 'grutto, grutto’! De vogels van het boerenland hebben onze hulp nodig, voor ook de laatste vogel of bloem verdwenen is. Onze inzet: meer natuurrijk boerenland. Elke meter telt!

Jaap Lieman

Melkveebedrijf West-Terschelling, Friesland

“Ons stukje polder is uniek op het eiland want hier vind je geen doorgaande weg of fietspad. Dit zorgt voor rust, voor ons en voor de natuur. Wij vangen in de winter vooral veel rotganzen op in onze weilanden. In het voorjaar broedden op onze weilanden talloze soorten weidevogels, zoals scholekster, kievit, meerkoet en grutto.”

Lees meer

Visie op de natuur van ons boerenland

Boerenlandvogels verdwijnen in hoog tempo uit Nederland door de intensiteit van het agrarisch landgebruik. Op de korte termijn wil Vogelbescherming resterende goede weide- en akkervogelgebieden veilig stellen. Op een langere termijn is een ander soort landbouw nodig. Een omslag in denken en doen is daarvoor noodzakelijk.

Lees onze visie

Gerelateerde items