Navigatie overslaan

Onze stadsvogels

Spreeuw / Shutterstock

Draag jouw steentje bij

Het vrolijke getjilp van de huismus of het melodieuze gezang van de merel. Stadse vogelgeluiden die allang niet meer in elke stad gewoon zijn. De vogels in de stad hebben onze hulp nodig. Een meer natuurlijke stedelijke omgeving is het uitgangspunt. Met z’n allen kunnen we daar ons steentje aan bijdragen. Op deze pagina vind je alles wat stadsvogels nodig hebben en hoe we ze samen kunnen helpen. 

Ben je particulier? Ook jij kunt iets doen. Want de natuur begint al in eigen tuin of balkon. Kijk hier hoe jouw balkon of tuin een vogelparadijs kan worden.

Factsheets Stadsvogels

Deskundig advies van onze stadsvogeladviseurs

Stadsvogeladviseurs zetten zich in voor de bescherming van stadsvogels door partijen binnen hun eigen gemeente te informeren en te adviseren over vogels en vogelvriendelijk beleid. Gemeenten en bouwondernemingen kunnen contact opnemen met een stadsvogeladviseur in de buurt

Willem Veenhuizen / Fred van Diem

Willem Veenhuizen

Breda

“Als de gemeente of particulieren bij me aankloppen, ga ik altijd kijken. Ik geef dan vooral praktisch advies hoe het beter kan voor de vogels. Hoe ze moeten snoeien of hoe ze moeten maaien.”

Lees meer

Vogels in de stad

Inbouwsteen gierzwaluw

Visie op natuurinclusief bouwen

Vogelbescherming werkt hard aan een beter leefbare stad voor vogels en mensen. Vogels gelden als een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het groen in de omgeving. Mensen die in een groene omgeving wonen, voelen zich niet alleen gezonder, maar uit onderzoek blijkt dat ze dat ook daadwerkelijk zijn. Aangezien 95% van de Nederlanders in de bebouwde kom woont, is er reden genoeg om goed te zorgen voor de vogels en het groen in de stad.

Lees meer