Navigatie overslaan
Freek van Leeuwen / Fred van Diem Toon alles in de buurt
Freek van Leeuwen / Fred van Diem Freek van Leeuwen / Fred van Diem

Door Freek van Leeuwen
Biologische melkveebedrijf

Freek van Leeuwen

Freek van Leeuwen werkt op boerderij de Vierhuizen, een klein biologisch familiebedrijf, gevestigd op de grens van de gemeenten Zoeterwoude en Leidschendam-Voorburg. Van de koeien- en schapenmelk wordt op de boerderij echte boerenkaas van topkwaliteit gemaakt. Deze kaas wordt onder eigen keurmerk (Wilde Weide Kaas) verkocht aan restaurants en kaasspeciaalzaken in en buiten Nederland. Je kunt het ook kopen in de winkel op de boerderij.

Werkgebied

Zoeterwoude, Zuid-Holland

Freek van Leeuwen:

“Rust is voor weidevogels belangrijk. Daarom proberen we in de broedtijd, en in de tijd dat de jongen uit het ei kruipen onze activiteiten in het land tot een minimum te beperken. Met behulp van vrijwilligers bepalen we waar de weidevogels zitten, en die percelen laten we met rust.”

Freek van Leeuwen / Fred van Diem

Ik ben een weidevogelboer

Aantal hectaren: 43

45

Bezoek mijn website

Freek regelt nu vooral het natuurbeheer op Boerderij de Vierhuizen. Daarnaast springt hij bij tijdens het kaasmaken en het landwerk. Samen met zijn vrouw Nicole gaat hij in de toekomst het bedrijf overnemen. Freek neemt dan de kaastak voor zijn rekening en Nicole de zorg voor het vee. Hij leert het vak van zijn moeder Lydia, die nu op de boerderij de kaas maakt.

Weidevogels

Boerderij de Vierhuizen is een ‘natuurboederij’. Vrijwel al het land is weidevogelgebied. Naast een plasdrasperceel hebben ze ook een ‘weidevogelpoel’ aangelegd, van circa 1.000 m2 groot. Deze heeft diepere en ondiepere gedeelten en flauw aflopende oevers waar veel kruiden groeien. Deze zones trekken door de nattigheid en de kruiden veel insecten aan. Die vormen weer het hoofdvoedsel voor de jonge weidevogelkuikens. Voor eenden is deze poel ook heel aantrekkelijk.

Natuur

Op de Vierhuizen zijn de weidevogels, vlinders, kikkers en andere dieren even belangrijk als de koeien. Ook op het erf worden allerlei maatregelen genomen voor flora en fauna. Zo is er een paddenpoel, een takkenril, en hoogstamboomgaarden. Daarnaast hebben ze een grote Wilde Weide tuin.

Boerenlandvogels bij deze boerderij