Navigatie overslaan
schoolplein

Groen schoolplein: goed voor kinderen én vogels

Wil je jouw schoolplein groener en vogelvriendelijker inrichten? Dan ben je bij Vogelbescherming en IVN Natuureducatie aan het juiste adres. Met het stappenplan, 10 tips en een (gast)les kun je stap voor stap het schoolplein omtoveren tot een groene oase. 

Waarom een groen schoolplein?

Uit onderzoek is bekend dat groene schoolpleinen uitdagen tot andere manieren van spelen, waarbij er minder gepest wordt. Daarnaast zorgt het voor actiever spel, wat bijdraagt aan het tegengaan van overgewicht. Ook biedt een groen schoolplein allerlei uitdagende lesplekken voor buitenlessen. Niet alleen kinderen worden blij van een groen schoolplein, vogels vinden er voedsel, een veilig plekje om uit te rusten en in het voorjaar een plekje om te broeden.

Wat is een vogelvriendelijk schoolplein?

Een vogelvriendelijk schoolplein voldoet aan 4 v’s: voedsel, veiligheid (schuilplaatsen), voortplanting (nestplaatsen) en variatie. We hebben 10 tips opgesteld die je helpen om het schoolplein te vergroenen, van een waterschaal neerzetten tot tegels eruit halen en van nestkasten plaatsen tot het aanplanten van inheemse planten en struiken.

 

 

Stappenplan

Een schoolplein vergroenen doe je niet binnen een week, er zijn allerlei stappen te doorlopen met verschillende partijen. In het stappenplan vind je elke stap. Natuurlijk is het ook mogelijk om te beginnen met kleine aanpassingen aan het plein, zoals (met de kinderen!) nestkastjes bouwen en ophangen. 

 

 

(Gast)les

Voor kinderen is het erg leuk om samen een plan voor het schoolplein te maken. Om hen te betrekken bij het vogelvriendelijker maken van het schoolplein, is er een (gast)les beschikbaar. In deze les leren ze van alles over de huismus en over het belang van een groene omgeving voor hen. Dit doen de kinderen spelenderwijs met een actieve quiz. De klas gaat daarna op onderzoek uit of het plein al huismusvriendelijk is en maakt vervolgens creatieve plannen om het plein (nog) huismusvriendelijker te maken.

Contact

Je kunt nu alvast zelf aan de slag om het schoolplein te vergroenen en de vogels te verwelkomen op het plein. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact op met het Servicecentrum.

Medewerkers Vogelinformatiecentrum

het Servicecentrum, Vogelbescherming Nederland
0306937700
Neem contact met mij op

De ontwikkeling van deze producten is gesteund door Barbara Eveline Keuning Stichting en Utrecht Natuurlijk.

Werkstukken vol weetjes en informatie over vogels

Ga je een spreekbeurt of werkstuk houden over vogels of wil je zomaar wat leuks lezen over vogels? Download dan één van de vele leuke werkstukken over bijvoorbeeld vogeltrek of uilen. 

Download een werkstuk

Tips voor inrichting van de tuin

Vogels maken graag gebruik van tuinen. Iedereen kan vogels daarbij helpen, ook als je een balkon hebt of een kleine stadstuin. Vogelbescherming heeft veel praktische tips om ook jouw tuin vogelvriendelijk te maken.

Lees meer

Meer over tuinen en vogels