Navigatie overslaan
Koolmees / Agami - Arnold Meijer

Hoe voer je vogels?

Vogels hebben hun eigen eetgewoonten. Daarom is niet alleen wat u voert belangrijk, maar ook hoe u het voer aanbiedt.

Voer gevarieerd

Ook vogels houden van een veelzijdig menu. Voer bijvoorbeeld zaden, pinda’s en vetbollen, maar ook rozijnen en appels. Geef geen vloeibare olie, margarine en zoute producten. Voer geen melk. Elke soort heeft lievelingseten. Van een aantal bekende soorten hebben we dat op een rij gezet.

Pas op met bederven

Zorg dat het strooivoer niet te lang blijft liggen. Het kan bederven of ongedierte aantrekken. Gekookt voedsel (zonder zout!) kan ook snel bederven. Hang vetbollen niet in de volle zon.

Voer op verschillende plekken

Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Strooi daarom voer op de grond en voedertafel, maar hang bijvoorbeeld ook een voedersilo en vetbollen op. Voor schuwe vogels, zoals heggenmus en de winterkoning strooit uw wat voer onder struiken.

Als u in de winter op de grond strooit, maak dan een stukje grond eerst sneeuwvrij.

Inspiratie

In onze webwinkel kunt u inspiratie opdoen over hoe u de tuinvogels kunt helpen met voer, voedersilo’s en -tafels en waterbakken. U helpt er de vogels in uw tuin mee, en met uw aankoop bij Vogelbescherming draagt u ook bij aan de bescherming van vogels in Nederland en daarbuiten.

Voorzie vogels van water

Zet een platte, brede schaal neer waar vogels kunnen drinken en badderen. Houd deze elke dag schoon.

Geef in de winter vergruisde ijssplinters als er geen sneeuw ligt om op te pikken. Bied geen warm water aan. Vocht is in de winter niet zo’n probleem voor vogels. Ze nemen gewoon een hapje sneeuw of rijp.

Kraaien en meeuwen weghouden?

Wilt u kraaien en meeuwen weghouden? Dat kan met een stuk gaas of een speciale korf over het voedsel. In onze webshop ziet u verschillende mogelijkheden

Gezond vet

Vogels hebben meer behoefte aan verzadigd vet dan wij en daarom is frituurvet in een vetbol goed bruikbaar voor vogels. Vloeibare olie (zoals olijfolie) is voor vogels niet geschikt. Als die op hun veren komt, tast de olie de conditie van het verenkleed aan. Koop vetbollen in onze webshop

of maak ze zelf

Pindakaas voor vogels

Het voeren van pindakaas aan tuinvogels is een ware trend geworden en natuurlijk een prachtig schouwspel om te zien. Maak kennis met deze speciale vogelpindakazen: zonder toegevoegde zouten, dus gezond voor de tuinvogels!

kijk in de webshop

Meer vogels voeren