Hoe voer je vogels?

Vogels hebben hun eigen eetgewoonten. Daarom is niet alleen wat u voert belangrijk, maar ook hoe u het voer aanbiedt.

Voer gevarieerd

Ook vogels houden van een veelzijdig menu. Voer bijvoorbeeld zaden pinda’s en vetbollen, maar ook rozijnen en appels. Geef geen vloeibare olie, margarine en zoute producten. Voer geen melk. Elke soort heeft lievelingseten. Van een aantal bekende soorten hebben we dat op een rij gezet.

Pas op met bederven

Zorg dat er het strooivoer niet te lang blijft liggen. Het kan bederven of ongedierte aantrekken. Gekookt voedsel (zonder zout!) kan ook snel bederven. Hang vetbollen niet in de volle zon.

Voer op verschillende plekken

Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Strooi daarom voer op de grond en voedertafel, maar hang bijvoorbeeld ook een voedersilo en vetbollen op. Voor schuwe vogels, zoals heggenmus en de winterkoning strooit uw wat voer onder struiken.

Als u in de winter op de grond strooit, maak dan een stukje grond eerst sneeuwvrij.

Inspiratie

In onze webwinkel kunt u inspiratie opdoen over hoe u de tuinvogels kan helpen met voer, voedersilo’s en -tafels en waterbakken. U helpt er de vogels in uw tuin mee, maar met uw aankoop bij Vogelbescherming draagt u ook bij aan de bescherming van vogels in Nederland en daarbuiten.

Voorzie vogels van water

Zet een platte, brede schaal neer waar vogels kunnen drinken en badderen. Houd deze elke dag schoon.

Geef in de winter vergruisde ijssplinters áls er geen sneeuw ligt om op te pikken. Biedt geen warm water aan. Vocht is in de winter niet zo’n probleem voor vogels. Ze nemen gewoon een hapje sneeuw of rijp.

Kraaien en meeuwen weghouden?

Wilt u kraaien en meeuwen weghouden? Dat kan met een stuk gaas of een speciale korf over het voedsel. In onze webshop ziet u verschillende mogelijkheden

Zonnebloempitten voor zaadeters

Zaadeters zoals groenling, mees en vink zijn bedreven in het openmaken van deze pitten. Vooral zwarte zonnebloempitten zijn het hele jaar geliefd bij deze soorten.

Wat is goed voer?

Plaats een drinkschaal

Plaats een ondiepe en brede schaal met water, zodat vogels kunnen drinken en badderen. Ververs het water regelmatig en houd het zonodig ijsvrij.

Waterschalen in de webshop

Gerelateerde items