Navigatie overslaan
Henk Pelleboer / Fred van Diem Toon alles in de buurt
Henk Pelleboer / Fred van Diem Henk Pelleboer / Fred van Diem

Door Henk Pelleboer
Melkveehouder

Henk Pelleboer

Henk Pelleboer is een weidevogelboer in hart en nieren. In Mastenbroek, de oudste polder van Nederland, heeft hij zijn biologisch melkveebedrijf met 170 melkkoeien. Hier broeden grutto’s en tureluurs, maar ook slobeenden, watersnippen en zelfs de zeer zeldzame kwartelkoning. Henk heeft ook een locatie dicht bij de stad Zwolle, boerderij "StadsZicht". Op deze belevenisboerderij is iedereen welkom. Samen vormen ze één bedrijf.

Werkgebied

Mastenbroek

Henk Pelleboer:

“Binnen alle facetten van ons bedrijf streven wij ernaar om biologisch te produceren en samen te werken. Onze koeien lopen zoveel mogelijk in de wei en worden gemolken door een vrijwillig melksysteem. Wij zorgen met onze manier van werken voor herstel van de bodem, de natuur en het landschap rondom de stad.”

Henk Pelleboer / Fred van Diem

Ik ben een weidevogelboer

Aantal hectaren: 160

170

Bezoek mijn website

Weidevogels

Het gaat goed met de weidevogels in de weilanden van Henk Pelleboer. Sinds 2014 wordt, ondersteund door Vogelbescherming, van de biologische melk van zijn koeien Red de Rijke Weidekaas gemaakt. Dit is de eerste kaas in ons land met een geborgde inspanning voor weidevogels. Pelleboer distribueert en verkoopt de Red de Rijke Weidekaas zelf. 

Bij de start van de samenwerking sprak Henk met Vogelbescherming een groeimodel af: 33 procent van zijn weilanden zou kruidenrijk grasland met plasdras (natte delen) zijn; daar zouden de weidevogels tot 15 juni rust krijgen om zich voort te planten. Daar maait hij nu ook later. De maatregelen werken! In 2018 ontving hij De Gouden Grutto voor zijn werk en ook 2019 was een topjaar. Henk: “De ongeveer honderd nesten op mijn land zijn bijna allemaal uitgekomen.” Dat was in vorige jaren wel anders, weet hij. “Soms werden er wel tachtig nesten leeggegeten door kraaien, vossen of steenmarters.” Dat dit jaar bijna alle nesten succesvol waren, is ook voor Henk een beetje een mysterie. Misschien hielpen de weersomstandigheden, maar ook het feit dat steeds meer buren weidevogel-vriendelijk zijn gaan boeren zou een oorzaak kunnen zijn.

Boerenleven

De stal heeft een skybox, vanwaar je via een loopbrug in/door de stal loopt. In de nok bevindt zich de uitkijkpost waar telescopen staan om de weilanden af speuren naar weidevogels. Henk kocht daarnaast boerderij StadsZicht bij Zwolle aan in 2015 met de bedoeling om mensen kennis te laten maken met het boerenleven. De boerderij doet dienst als zorgboerderij en verwelkomt bezoekers. In de moestuin lopen kippen, je kunt je eigen boeket plukken in de bloementuin en in het boerenwinkeltje kun je biologische boerenproducten kopen. Met alle evenementen - een tochtje met de trekschuit, peddelen met een kano of een rondleiding langs de melkrobots, koeien en kalfjes - is StadsZicht een echte beleefboerderij.

Boerenlandvogels bij deze boerderij