Vogelfotografie, digiscoping en filmen

Met de intrede van de digitale fotografie is de animo voor vogel- en natuurfotografie enorm toegenomen. Het aantal mensen dat uit hobby vogels fotografeert neemt een hoge vlucht. Steeds meer natuurliefhebbers trekken er met de camera op uit om vast te leggen wat zij zo bewonderen. Het aantal natuurfotografen bedraagt volgens het Centrum voor Natuurfotografie rond de 400.000. Om op een goede en verantwoorde manier vogels te fotograferen biedt Vogelbescherming de helpende hand.

Vogelfotografie is een boeiende tak van sport, en de grote kunst is om vogels op een natuurlijke manier vast te leggen. Vogelbescherming vindt het belangrijk dat bij vogelfotografie de belangen van de vogel voorop staan, vandaar dat het voorkomen van verstoring gedragsregel nummer één is. Ook voor vogelfotografen is  de gedragscode van toepassing. Meer informatie over hoe je verstoring herkent en wat verstoring is.

Gedragscode

Ook voor vogelfotografen, digiscopers en filmers is de gedragscode van toepassing. Probeer in ieder geval verstoring zoveel mogelijk te voorkomen: de belangen van de vogel staan altijd op de eerste plaats. Bedenk u bovendien dat u niet de enige bent: ook de liefhebber die na u komt, wil graag een mooie foto maken. Het zal elke fotograaf overkomen dat hij/zij wel eens een vogel verstoort, maar met de gedragscode in het achterhoofd ben je beter in staat om verstoring te herkennen en het te voorkomen. De vogel is het uitgangspunt, niet de foto.

Neem  bij het fotograferen van vogels behalve de gedragscode ook de volgende spelregels in acht:

  • Fotografeer en film conform de gedragscode van Vogelbescherming.
  • Gebruik geen geluidsopnamen: dit verstoort vogels altijd en opzettelijke verstoring is strafbaar volgens de Wet Natuurbescherming.
  • Nestfotografie: gewoon niet doen (voorkomen is beter dan genezen), laat vogels in alle rust hun eieren uitbroeden en jongen voeren, iedere verstoring heeft impact op zowel de volwassen vogels als op de kuikens.
  • Voeren: met mate, laat vogels nóóit afhankelijk worden van voer!
  • Houd rekening  met andere natuurliefhebbers.

Help met uw mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste. 

Bekijk de galerij en doe mee.

Optiek-specialist

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van Vogelbescherming.

bekijk onze optiek

Digiscoping

De standaarduitrusting om met digiscoping te beginnen bestaat uit: een statief, een digitale camera of smartphone, een adapter en een telescoop.

kom naar de winkel voor advies

Gerelateerde items