Navigatie overslaan
Groene muur met nestkast / Jose van Doorn

Tuin, erf & huis

In jouw eigen omgeving kun je meehelpen om vogels te beschermen. Door je erf, tuin of balkon vogelvriendelijk in te richten, of door voorzieningen te treffen aan je huis.

Erf, tuin en balkon

In alle tuinen en op alle balkons is iets goeds te doen voor vogels. Als je in je tuin beschutting biedt, natuurlijk voedsel en water, scheelt dat al enorm. Dat kan met allerlei mooie (inheemse) klimplanten, heggen en hagen, bessenstruiken, een vijvertje met een aflopende kant. Mogelijkheden te over.

Tegeltuinen met kale schuttingen kunnen in een mum van tijd omgetoverd worden tot vogeloase. En het mooie is: zo help je regenwater vast te houden, wat wateroverlast scheelt en oververhitte steden worden koeler met natuurvriendelijke tuinen.

Laat je inspireren, neem een kijkje in onze webshop of vraag een persoonlijk advies op maat aan een van de Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming bij jou in de buurt. 

Vogels kun je ook helpen door bij te voeren. Voor al onze voer-tips kijk hier.

Heb je een erf? Kijk dan hier voor meer informatie over mogelijkheden

Huis of gebouw

Een groen dak, een hygiënisch thuis voor huismussen, inbouwneststenen voor gierzwaluwen: meer of minder ingrijpende maatregelen die vogels rechtstreeks helpen. Vaak is er meer mogelijk dan wordt gedacht. Ga je bouwen, verbouwen of renoveren, doorloop dan onze digitale checklist voor een advies op maat.