Vogels kijken

Buiten zijn en genieten van uw omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag; onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken. Vogels kijken: het biedt spanning én ontspanning. We helpen de beginnende vogelkijker graag op weg.

Wat heeft u nodig?

Eigenlijk niks. Met open ogen en oren komt u een heel eind. Het begint al zodra u naar buiten stapt. Vogels zijn overal te zien. Maar met een verrekijker wordt vogels kijken wél een stuk leuker, dan gaat er een wereld voor u open. Prachtige veren of vogelogen en soms acrobatische vluchten, u haalt het onwaarschijnlijk mooi dichtbij. Verrekijkers zijn er in alle prijsklassen.
Als u er een bij Vogelbescherming koopt, draagt u bij aan het beschermen van vogels.

Hoe houdt u ze uit elkaar?

Alle vogels hebben wel iets waaraan u ze kunt herkennen. Al laat de ene soort zich (veel) gemakkelijker herkennen dan de andere. Een vogelgids is daarbij handig. Die zijn er in alle soorten en maten. Zakgidsen om mee te beginnen, of handboeken om de diepte in te gaan. Een prachtige complete gids is de ANWB Vogelgids.

Tuinvogels en Wadvogels herkennen via app

Weet u in welke richting u het moet zoeken – roofvogel, uil, weidevogel etc. – dan kunt u in onze online Vogelgids grasduinen. Gaat u naar de Wadden, maak dan gebruik van onze gratis Wadden-app! Alle vogels van het Waddengebied bij elkaar. U voert kleur, silhouet en/of grootte in en krijgt een aantal suggesties.

Voor vogels in uw tuin hebben we een Tuinvogel-app, daarmee kunt u ook meedoen met onze Nationale Tuinvogeltelling.

Excursies

Tijdens een excursie ziet u altijd meer. Gidsen en andere deelnemers leren u de fijne kneepjes van het vogels kijken. Nico de Haan organiseert vaak excursies, net als de deskundige en enthousiaste gidsen van Vogelbescherming. In mei organiseert Vogelbescherming de Nationale Vogelweek, een goed moment om mee te gaan met een excursie.

Waar kunt u het beste vogels kijken?

Dat kan overal. Van eigen tuin of balkon tot Spitsbergen of Afrika. In Nederland is Texel een favoriete plek van veel vogelaars. Miljoenen vogels strijken jaarlijks neer in het Waddengebied. Niet voor niets is het daarom Werelderfgoed. Zoekt u een goede vogelkijkplek in de buurt, of bij uw vakantieadres, dan zijn die zo gevonden via deze site met (bijna) alle vogelkijkhutten van Nederland. En kijk voor de beste vogelgebieden in Europa op www.birdingplaces.eu.

Persoonlijk advies?

Kom dan naar onze winkel in Zeist! Onze winkelmedewerkers zijn allemaal gepassioneerde vogelliefhebbers en kunnen adviseren over gidsen, verrekijkers en nog veel meer.

Verantwoord vogels kijken en fotograferen

Vogels kijken en fotograferen: het zijn fantastische manieren om van de natuur te genieten. Het brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe gedraagt u zich in de natuur, wat doet en laat een vogelaar? Hoe voorkomt u verstoring van vogels en natuur? En hoe kunnen we anderen enthousiasmeren over de prachtige natuur in Nederland? Vogelbescherming hanteert een gedragscode als richtlijn voor verantwoord vogels kijken en fotograferen.

Beleef de Lente

Al ruim tien jaar organiseert Vogelbescherming Beleef de Lente, vanaf maart tot juli. Via webcams volgt heel Nederland zo het wel en wee van een aantal broedende vogels. Dat levert naast gegevens voor onderzoek ook ontroerende aanhankelijkheid en andere intieme momenten op, felle gevechten en soms regelrecht drama. Elk jaar bekijkt u het spektakel vanaf de eerste rang.

En, nog wat gezien?

Natuurlijk heeft u wat gezien! Algemene soorten of zelfs bijzondere soorten. Wat enorm helpt om vogels te vinden die u graag wilt zien, is de website Waarneming.nl. Vogelaars voeren daar hun waarnemingen in. Als u dat ook gaat doen, liefst zo precies mogelijk en met inachtneming van een aantal spelregels, dan dragen we met zijn allen bij aan het vastleggen van de natuurrijkdom van Nederland. Ook voor uzelf is het een mooie manier om te onthouden wanneer u wat en waar hebt gezien!

 

Optiek-specialist

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van Vogelbescherming.

bekijk onze optiek

Vogelkijkgids

Dit is de perfecte gids voor vogelaars van alle leeftijden die net beginnen. In het overzichtelijk ingedeelde boek komen 142 vogelsoorten aan bod met duidelijke foto’s en tekeningen.
Kom langs in onze winkel

of kijk in onze webshop

Gerelateerde items