Vogels kijken

Vogels kijken: het biedt spanning én ontspanning. Buiten zijn en genieten van uw omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag. Onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken. We helpen u graag op weg.

Wat heeft u nodig?

Eigenlijk niks. Met open ogen en oren komt u een heel eind. Het begint al zodra u naar buiten stapt. Vogels zijn overal te zien. Maar met een verrekijker wordt vogels kijken wél een stuk leuker, dan gaat er een wereld voor u open. Prachtige veren of vogelogen en soms acrobatische vluchten, u haalt het onwaarschijnlijk mooi dichtbij. Verrekijkers zijn er in alle prijsklassen.
Als u er een bij Vogelbescherming koopt, draagt u bij aan het beschermen van vogels.

Handig bij het vogels kijken!

Hoe herkent u vogels?

Gratis, voor u, heeft Vogelbescherming drie hulpmiddelen gemaakt voor het leren kennen van (tuin)vogels. 

  1. MijnVogelvinder is een web-app voor de mobiele telefoon. Deze handige vogelwegwijzer voor onderweg vertelt u welke soorten u tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomenen waar u op moet letten om ze daadwerkelijk te zien. Neem MijnVogelvinder.nl (openen via de browser in uw mobiel) in uw hand en herken vogels door het hele land! 
  2. De gratis App Tuinvogels en de gratis App Wadvogels. Heeft u een vogel gezien die u niet kent? Vul in hoe groot hij ongeveer was en welke kleuren opvallend waren. De apps geven een lijst met de meest waarschijnlijke vogel bovenaan. 
  3. Twee gratis vogelcursussen met Nico de Haan en Camilla Dreef: 'Tuinvogels in Nederland' én 'Vogels in Nederland'. Het zijn beide vogelcursussen voor beginners, waarbij u in tien lessen de (tuin)vogels en hun geluiden leert herkennen. Met handige tips, filmpjes, ezelsbruggetjes en leuke weetjes.
  4. De gratis Digitale Vogelgids van Vogelbescherming. Alle vogels die u mogelijkerwijs in Nederland kunt zien staan erin, met afbeeldingen, geluiden, filmpjes, achtergronden en informatie over wat u zelf kunt doen om ze te beschermen.

Extra hulpmiddel:

Een (niet gratis) vogelgids zoals de ANWB Vogelgids van Europa. Als u het vogelvirus eenmaal te pakken heeft, vindt u het de investering vast en zeker waard!

Met alle gratis hulpmiddelen van Vogelbescherming, leert u ook deze gele kwikstaart makkelijk herkennen.

Waar kunt u het beste vogels kijken?

Dat kan overal. Van eigen tuin of balkon tot Spitsbergen of Afrika. In Nederland is Texel een favoriete plek van veel vogelaars. Miljoenen vogels strijken jaarlijks neer in het Waddengebied. Niet voor niets is het daarom Werelderfgoed. Zoekt u een goede vogelkijkplek in de buurt, of bij uw vakantieadres, dan zijn die zo gevonden via deze site met (bijna) alle vogelkijkhutten van Nederland. En kijk voor de beste vogelgebieden in Europa op www.birdingplaces.eu.

Excursies

Tijdens een excursie ziet u altijd meer. Gidsen en andere deelnemers leren u de fijne kneepjes van het vogels kijken. Komt u mee met de deskundige en enthousiaste gidsen van Vogelbescherming om Nederland opnieuw te ontdekken? In mei organiseert Vogelbescherming de Nationale Vogelweek, met activiteiten door het hele land. Een mooi moment om te starten met een excursie.

Vogelrijke fietsroutes

Wat is er heerlijker dan fietsen? Haar in de wind, genoeg snelheid om ergens te komen en toch onderweg van alles zien. Vogelbescherming heeft in samenwerking met natuurorganisaties en fietsnetwerk.nl vogelrijke fietsroutes ontwikkeld. Op de routes zijn de plekken aangegeven waar u goed vogels kunt bekijken. Fiets langs vogelrijke akkers, door weidevogelgebieden over kronkelende dijkjes met prachtige vergezichten of doe een rondje IJsselmeer. Bekijk de vogelrijke fietsroutes.

Tijdens een excursie ziet u altijd meer!

Verantwoord vogels kijken en fotograferen

Vogels kijken en fotograferen: het zijn fantastische manieren om van de natuur te genieten, maar het brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe gedraagt u zich in de natuur? Hoe voorkomt u verstoring van vogels en natuur? Vogelbescherming hanteert een gedragscode als richtlijn voor verantwoord vogels kijken en fotograferen.

Persoonlijk advies?

Kom dan naar onze winkel in Zeist! Onze winkelmedewerkers zijn allemaal gepassioneerde vogelliefhebbers en kunnen adviseren over gidsen, verrekijkers en nog veel meer.

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leert u in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. U ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Schrijf u in voor gratis cursus

Mijn tuin een vogelparadijs

Wordt u ook zo blij van vogels in uw tuin of op uw balkon? Hangt u wel eens een vetbolletje voor ze op? U kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in uw buurt leven en hoe u deze vogels kunt helpen.

Doe de Postcode Vogelcheck

Gerelateerde items