Navigatie overslaan
Vogels kijken / Fred van Diem

Vogels kijken

Vogels kijken: het biedt spanning én ontspanning. Lekker buiten zijn en genieten van de omgeving en de schoonheid van vogels. Maar ook: onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken. We helpen je graag op weg.

Wat heb je nodig?

Eigenlijk niks. Met open ogen en oren komt je een heel eind. Maar met een verrekijker wordt vogels kijken wél een stuk leuker, je haalt de vogels onwaarschijnlijk mooi dichtbij. Verrekijkers zijn er in alle prijsklassen.
In de winkel van Vogelbescherming krijg je deskundig advies bij je aankoop. Of kijk in onze webshop.

Een vogelgids is een handig hulpmiddel om de vogels op naam te brengen. Vogelbescherming heeft verschillende gidsen: van de gratis te downloaden Special Vogels Kijken tot handige zakgidsen, tot uitgebreide handboeken en gidsen speciaal voor kinderen. Te koop in de winkel in Zeist of in de webshop. Moeite met kiezen? Lees hier onze tips om de juiste vogelgids te kiezen.

Handig bij het vogels kijken

Vogelbescherming helpt je met het genieten van en kijken naar vogels. Zo zijn daar de web-apps Wadvogels en MijnVogelvinder, de online vogelgids, leuke fietsroutes en gratis vogelcursussen. 

Waar kun je het beste vogels kijken?

Dat kan overal. Van eigen tuin of balkon tot Spitsbergen of Afrika. De (meeste) vogelkijkhutten vind je op deze website terug. De beste vogelgebieden in Europa vind je op www.birdingplaces.eu.

Vogels kijken / Janko van Beek Tijdens een excursie zie je altijd meer! Vogels kijken / Janko van Beek

Excursies

Tijdens een excursie zie je altijd meer. Gidsen en andere deelnemers leren je de fijne kneepjes van het vogels kijken. Kom je mee met de deskundige en enthousiaste gidsen van Vogelbescherming? In mei organiseert Vogelbescherming de Nationale Vogelweek, met activiteiten door het hele land.

Vogelrijke fietsroutes

Wat is er heerlijker dan fietsen? Haar in de wind, genoeg snelheid om ergens te komen en toch onderweg van alles zien. Vogelbescherming heeft in samenwerking met natuurorganisaties en fietsnetwerk.nl vogelrijke fietsroutes ontwikkeld. Op de routes zijn de plekken aangegeven waar je goed vogels kunt bekijken. Fiets langs vogelrijke akkers, door weidevogelgebieden over kronkelende dijkjes met prachtige vergezichten of doe een rondje IJsselmeer. Bekijk de vogelrijke fietsroutes.

Verantwoord vogels kijken en fotograferen

Vogels kijken en fotograferen: het zijn fantastische manieren om van de natuur te genieten, maar het brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe gedraag je je in de natuur? Hoe voorkom je verstoring van vogels en natuur? Vogelbescherming hanteert een gedragscode als richtlijn voor verantwoord vogels kijken en fotograferen.

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids