Navigatie overslaan

Tuintelling

Wil je nog meer planten en dieren ontdekken in jouw tuin? Doe dan mee met onze Tuintelling. De beloning is groot: je merkt bijvoorbeeld de onregelmatige bezoekers op, de nachtelijke egel, padden die doortrekken, de mezen die uitvliegen en nog veel meer...

Hoe werkt het?

Door dieren (en soms planten) te tellen in je eigen tuin, help je ons om de natuur in tuinen beter in beeld te krijgen. We hebben meerdere evenementen per jaar, zoals de Tuinvlindertelling, de Mollentelling en de Egeltelling. De jaarkalender vind je op Tuintelling.nl. Je kunt zelf kiezen aan welke telling(en) je deelneemt. De tijdsduur van de tellingen varieert; sommige duren een uur, voor andere is een kwartier tellen voldoende. De resultaten geef je eenvoudig door via de website.

Waarom tellen in de tuin?

Er zijn ruim 5,5 miljoen tuinen in Nederland. Samen vormen ze een gebied dat vijf keer groter is dan de Oostvaardersplassen. Toch weten we nauwelijks wat er allemaal leeft aan planten en dieren in onze tuinen. Met de tellers van Tuintelling.nl brengen we de biodiversiteit in kaart. Door mee te tellen help je ons om de natuur in tuinen beter in beeld te krijgen en te beschermen. En het levert jezelf ook iets op: quality time in je eigen tuin.

Kan iedereen meedoen?

Om mee te doen met de Tuintelling hoef je niet alle soorten te kennen; iedereen kan meedoen. We tellen alleen de meest voorkomende soorten, en met de afbeeldingen in onze tellijst helpen we je een handje om ze op naam te brengen. En bij sommige tellingen hebben we handige zoekkaarten om soorten te herkennen. Ontdek het zelf op Tuintelling.nl

Een keer per jaar meedoen met vogels tellen?

Een keer per jaar organiseert Vogelbescherming in samenwerking met Sovon eind januari de Nationale Tuinvogeltelling waar iedereen aan mee kan doen. De gegevens uit deze jaarlijkse telling vormen ‘aanvullend bewijs’ voor trends die via wetenschappelijk onderzoek worden vastgesteld.

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling