Navigatie overslaan

Gratis lesmateriaal over vogels en natuur

Vogelbescherming biedt je gratis lesmateriaal aan over vogels en natuur. De keuze is groot: van voorleesverhalen voor kleuters tot het volgen van een trekvogel op zijn reis, van een quiz over huismussen tot oog in oog staan met een weidevogel. Alle groepen van het primair onderwijs komen aan bod. De kant-en-klare lessen zijn daarnaast ook zeer geschikt voor de onderbouw van het middelbaar onderwijs en voor pedagogisch medewerkers, activiteitenbegeleiders in zorginstellingen of kinderboerderijen. 

Spiksplinternieuw: digitaal lespakket over weidevogel grutto

Samen met documentairemaker Ruben Smit ontwikkelde Vogelbescherming het nieuwe educatieproject Grrrutto-grutto! De grutto is de koning van onze weidevogels, maar steeds minder kinderen hebben deze vogel ooit gezien. Tijd om dat te veranderen! Door middel van vijf digitale lessen met de meest prachtige beelden uit de nieuwe documentaire van Ruben Smit, leren kinderen alles over de grutto en onze andere weidevogels.

Handige overzichtspagina

Op onze overzichtspagina kun je kiezen uit bijna honderd lessen. Via de verschillende filters is het makkelijk zoeken: vogelsoorten, doe-lessen, bescherming, seizoenen, evenementen, vakken, binnen- en buitenactiviteit en werkvormen. Je kunt losse lessen ook samenvoegen tot een project. Vogelbescherming werkt samen met LessonUp. Met LessonUp maak je eenvoudig digitale en interactieve lessen, die je direct kunt geven op het digibord in de klas.

Populaire lessen

1. Beleef de Lente in de klas

Beleef de lente is een begrip in Nederland. Via live webcams kun je het wel en wee van broedende vogels volgen. Dat kan ook in de klas! Van 1 maart tot eind juli zijn de verschillende vogels live in beeld: Beleef de Lente in de klas.   

2. Vogels tellen op het schoolplein

Tel mee met de Tuinvogeltelling voor scholen. Dat kan eind januari tijdens de officiële telling, maar ook op een ander moment. 

3. Maak je schoolplein vogelvriendelijk

 Maak je schoolplein vogelvriendelijk is een actief lessenpakket compleet met gastles en quiz.

Schoolplein / Janko van Beek Schoolplein / Janko van Beek

Vogels op het schoolplein

Wil je het schoolplein groener en vogelvriendelijker inrichten? Vogelbescherming helpt met advies op maat van onze speciaal opgeleide Tuinvogelconsulenten. Vraag een tuinvogelconsulent in jouw omgeving om advies.

Vraag advies aan

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids