Navigatie overslaan
Zelfbouwpakket nestkast

Zelf een nestkast maken

Nestkasten kunt u zelf ook in elkaar timmeren, voor allerlei vogels zoals bijvoorbeeld koolmees of pimpelmees. Het formaat van de invliegopening verschilt per soort.

Is de kast klaar, dan is een goede plek zoeken om hem op te hangen van groot belang, net als de jaarlijkse schoonmaakbeurt na het broedseizoen in de herfst.

Afmetingen nestkast om zelf te bouwen

Bijna alle holenbroeders stellen specifieke eisen aan hun nestkast. Al was het maar de maat van het vlieggat. Hierbij een overzicht van de diverse nestkastmodellen met de (binnen)maten in centimeters en ideale ophanghoogte.
Download maten van nestkasten

Nog meer bouwtips!

  • Gebruik altijd natuurlijke materialen zoals hout. De kast moet tegen weer en wind bestand zijn.
  • Hout moet minstens anderhalve centimeter dik zijn.
  • Het dak moet in elk geval waterdicht zijn.
  • De constructie van de nestkast moet stevig zijn.
  • De ophanghaak moet betrouwbaar zijn.
  • Een stokje om op te zitten voor de opening is niet nodig. Mogelijk doet u er zelfs predatoren een plezier mee.
  • De nestkast moet open kunnen. Zo kunt u het schoonmaken. Dit doet u door in de herfst de kast leeg te halen en hem schoon te boenen met heet water.

Steenuilennestkast

Voor een steenuilennestkast kunt u beter terecht op de website van STONE (steenuilenoverleg Nederland).

Toch liever kopen?

Vogelbescherming verkoopt veel soorten nestkasten, in de winkel in Zeist en via de webshop van Vogelbescherming Nederland. Daar vindt u ook een bouwpakket dat leuk is om met kinderen in elkaar te zetten. Daarnaast verkopen ook veel tuincentra nestkasten. Met de tips op deze site kunt u een geschikte nestkast uitzoeken.

Balkon vogelvriendelijk inrichten

Plaats potten of houten bakken om besdragende struiken te planten en vaste inheemse planten waar insecten op afkomen. Of laat de afscheiding met de buren begroeien met een klimplant, voor beschutting van de vogels.

Voorbeeld vogelvriendelijk balkon

Bouwpakket nestkast

Met dit pakket heb je alles in huis om een echte mezenkast in elkaar te timmeren. Spijkers, schroeven en handleiding bijgeleverd. Alleen zelf nog even bewerken met milieuvriendelijke verf of beits.

Kijk in onze webshop

Meer nestkasten