Navigatie overslaan
Jaap Lieman en Albertine Wortel / Fred van Diem Toon alles in de buurt
Jaap Lieman en Albertine Wortel / Fred van Diem Jaap Lieman en Albertine Wortel / Fred van Diem

Door Jaap Lieman
Melkveebedrijf

Jaap Lieman

Sinds 2009 namen Albertine Wortel en haar partner Jaap Lieman Boerderij Halfweg in de Terschellinger Westerpolder van haar vader Willem over. Ze houden melkkoeien en -schapen en maken zelf kazen. Die verkopen ze in hun boerderijwinkel en bij meerdere winkels op het eiland en vaste land. Regelmatig zijn er kijkdagen en demonstraties op de boerderij.

Werkgebied

West-Terschelling, Friesland

Jaap Lieman:

“Ons stukje polder is uniek op het eiland want hier vind je geen doorgaande weg of fietspad. Dit zorgt voor rust, voor ons en voor de natuur. Wij vangen in de winter vooral veel rotganzen op in onze weilanden. In het voorjaar broeden op onze weilanden talloze soorten weidevogels, zoals scholekster, kievit, meerkoet en grutto.”

Natuurlijk maaien we onze weilanden pas nadat de jonge vogels zijn uitgevlogen en altijd in overleg met onze vaste nazorger. De vogelvriendelijke polder op Terschelling moet ook voor de toekomst worden beschermd. Met het kopen van PolderPracht producten steun je boeren en ondernemers die zich hiervoor inzetten. De komende jaren zal ons assortiment uitbreiden. Dus neem regelmatig een kijkje op deze pagina om te zien welke producten er nog meer het PolderPracht predikaat gekregen hebben.

De dieren van Jaap en Albertine lopen het hele jaar door in de weilanden. De schapen begrazen de weilanden na de koeien en andersom. Dit zorgt voor een gevarieerde bemesting en een mooie grasmat. En de koeien en schapen zijn tevreden.

Polderpracht

De boerderij van Jaap en Albertine staat in de polder aan de Waddenzee-kant. In 2014 ontving Vogelbescherming Nederland ruim twee miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor het herinrichten van de Terschellinger Polder. Het doel: meer weidevogels in weer een echt Nederlands landschap. Het project hielp de ontwikkeling van de natuur en stimuleerde de lokale samenwerking. De boeren, kaasmakers, ondernemers en gemeente ondersteunden het initiatief om hun boerenland weer aantrekkelijk en weidevogelvriendelijk te maken. De producten van PolderPracht komen rechtstreeks uit de rijke weides van Terschelling waar bloemen bloeien, vogels vliegen en koeien vredig grazen.

Boerderijwinkel

In de boerderijwinkel kun je niet alleen heerlijke kazen kopen maar ook meer leren over kaasmaken. Zo mag je de kaasmakerij bekijken en zien waar de kazen liggen te rijpen tot ze perfect op smaak zijn. Buiten is een beschut terras voor een ijsje of drankje en een dieren- en speelweide.

Wil je het leven op onze boerderij zelf mee maken? Boerderij Halfweg heeft ook een kampeerterrein. Je kunt daar je eigen tent opzetten of een kant en klaar ingerichte tent huren.  

Boerenlandvogels bij deze boerderij

Gerelateerde projecten