Toon alles in de buurt

Rijke weidevogelboulevard van Amstelland

Onder de rook van Amsterdam, ingeklemd tussen Amstelveen, Amsterdam-Zuidoost en superdrukke snelwegen als de A2 en A9 ligt Amstelland. Niet meteen een plek waar je aan denkt bij een topgebied voor weidevogels. Maar dat is het wel, én een oase van rust in de hectische Randstad.

Locatie

Amstelland

Sinds het voorjaar van 2019 kreeg de Bovenkerkerpolder, een van de polders van Amstelland, een Rijke weidevogelboulevard. Dit is een strook van twee meter breed en circa vier kilometer lang waar kruiden mogen groeien in het grasland. Acht boeren uit de buurt werkten hieraan mee. De Rijke Weidevogelboulevard is een fiets- en wandelpad met onderweg informatieborden en een uitkijkpunt over de ingezaaide stroken en de weidevogelgraslanden.

Landje van Geijsel

Sinds 1999 zet veehouder Jan Geijsel jaarlijks, van half februari tot half april, negen hectare land onder water in de Holendrechter- en Bullewijkerpolder. Sindsdien is dit een ideale plek voor vogels die net terugkomen uit hun overwinteringsgebieden. Zij landen hier om op krachten te komen na hun lange reis. Het “Landje van Geijsel” is een jaarlijks terugkerend succes, en geniet nationale bekendheid onder vogelspotters.

Ronde Hoep

Waarom doen de weidevogels het zo goed in het Amstelland, ondanks de nabijheid van wegen en stad? Dit komt omdat in dit gebied, met name in polder de Ronde Hoep, de ruilverkaveling pas laat op gang. Dat maakt deze polder geschikt voor een kern met een weidevogelreservaat van Landschap Noord-Holland. Dit beslaat ongeveer een kwart van het gebied. In de kern van de Ronde Hoep vinden weidevogels de rust en voldoende voedsel om kuikens groot te brengen. De boeren in de buurt regelen hier het beheer en ze maaien pas als de vogels zijn uitgevlogen. Ook in de Bovenkerkerpolder hebben de boeren zelf zo’n kern met zwaar beheer geregeld.

De Ronde Hoep is ook in de wintermaanden belangrijk voor vogels. Dan foerageren daar kol- en rietganzen, lepelaars en purperreigers uit het Naardermeer en de zwarte sterns uit het aangrenzende natuurgebied Botshol.

Boeren van Amstel

De boeren van het Amstelland zijn samen een melkcoöperatie gestart: Boeren van Amstel. Hun melk is te koop in Amsterdam en omstreken. De boeren van Amstel doen allemaal aan agrarisch natuurbeheer, en ontwikkelen en beheren kruidenrijke graslanden, plasdrasoevers en greppels en stellen werkzaamheden uit tot na het broedseizoen. Zo krijgen bloemen en kruiden de ruimte en daar komen weer bijen, vlinders en andere insecten op af.  En weidevogels. Door Boeren van Amstel melk te kopen, ondersteun je dus de natuurlijke weide en de vogels die daar thuis horen.

Gouden Grutto

In 2019 ontving boer Wes Korrel de Gouden Grutto voor zijn inspanningen om de weidevogels van het Amstelland te beschermen. Hij is een van de initiatiefnemers van Boeren van Amstel en bekleedt verschillende bestuursfuncties. Zo houdt hij het behoud van de weidevogels onder de rook van Amsterdam voortdurend op de agenda.

Aan dit project verbonden boeren

Fietsen

Veel Amsterdammers, die graag de stad uitfietsen, kennen het rondje Ronde Hoep. Linksom of rechtsom fiets je in een grote ronde van bijna twintig kilometer langs de rivieren Amstel en Waver. Onderweg passeer je historische boerderijen, gemalen en molens. Langs het moeras van Botshol en eindeloze vergezichten over grasland vol koeien. Dit is het Hollands landschap op zijn mooist.

Hier vindt u de route Ronde Hoep en ook een aantal andere routes.

Video in nieuw venster openen

Gerelateerde items