Navigatie overslaan
Boeren van Amstel Alle berichten

Steun de doorzetters aan de Amstel

Geplaatst op 27 mei 2020

Boeren in Amstelland zetten zich in voor het behoud van het bijzondere open landschap en de weidevogels ten zuiden van de hoofdstad. Hoe? Met een eigen melkfabriek onder de naam Boeren van Amstel. Dat blijkt niet eenvoudig, maar u kunt hen daarbij helpen. Niet alleen door hun melk te kopen maar ook met een lening via een crowdfundingactie.

Winst voor de weidevogels

Ruim een jaar geleden startten twintig boeren uit Amstelland met steun van onder andere Vogelbescherming en financiering van het Groenfonds hun eigen zuivelcoöperatie in Ouderkerk aan de Amstel. Belangrijk doel van de Boeren van Amstel, zoals ze zich noemen, is het maken van zuivelproducten voor de grote Amsterdamse markt. Korte ketens, goed voor het milieu. De winst moet ten goede komen aan die boeren die zich extra inspannen voor de weidevogels zoals grutto en tureluur door later te maaien, minder mest te gebruiken, hogere waterstanden te creëren en kruidenrijk grasland te behouden. Precies zoals in de toekomst op veel meer plekken moet gebeuren. Geen stimulans voor maximale productie, maar een stimulans voor natuurvriendelijke productie.  

Video in nieuw venster openen

Herstart

Een nieuwe zuivelfabriek starten is geen sinecure; na een paar maanden ging het mis. Een technisch mankement maakte dat de productie tijdelijk moest stoppen. Na de zomer van 2019 werd de fabriek met succes weer opgestart. Stap voor stap groeide de omzet. Vooral in de Amsterdamse horeca ging het snel en ook supermarkten begonnen interesse te tonen. Afgelopen februari was de groei al boven de verwachting. De fabriek lag op koers om binnen twee jaar winstgevend te zijn.

De Boeren van Amstel presenteren hun melk op de Dam.  De Boeren van Amstel presenteren hun melk op de Dam.

Corona

Toen kwam de tweede klap: de coronacrisis. De horeca ging dicht. Wég afzet voor die duizenden cappuccino’s en caffè latte’s die er in de Amsterdamse cafés en restaurants worden gedronken. De Boeren van Amstel lieten zich niet uit het veld slaan. Bij de beperkte groep supermarkten die de zuivel van de Boeren van Amstel verkoopt steeg de omzet en met andere ondernemers in Amstelland maakten de boeren een wekelijkse doos met voedselproducten voor thuisbezorging. Een stukje van de verloren omzet werd zo teruggewonnen.

Kievit kuiken / Shutterstock Kievit kuiken / Shutterstock

5 cent voor de weidevogels

Ondertussen besloten de boeren om niet alleen het resultaat van de onderneming ten goede te laten komen aan boeren die zich extra inspannen voor weidevogels. Van elk verkocht pak melk of yoghurt gaat er vanaf nu direct 5 cent naar de weidevogels in Amstelland. Intussen tonen de grote supermarktketens in Amsterdam belangstelling om na de zomer zuivel van Boeren van Amstel te gaan verkopen. Daarmee kan de financiële bijdrage aan het weidevogelbeheer in Amstelland substantieel worden. Als veel mensen de melk kopen natuurlijk.

Crowd funding

Om dit allemaal waar te kunnen maken zoeken de Boeren van Amstel extra financiering in de vorm van een lening. Daarvoor zijn ze een crowdfundingactie gestart. Het te lenen bedrag wordt onder andere ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe producten.

Meer informatie over de Boeren van Amstel en over de crowdfunding.

Alles over weidevogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over weidevogels.

Download factsheets

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws