Navigatie overslaan
Grutto / Annie Keizer (Fotogalerij) Alle berichten

Weidevogels in Amstelland hebben nu een eigen boulevard

Geplaatst op 17 mei 2019

Nog geen 10 kilometer onder de rook van Amsterdam ligt een bijzonder gebied: Amstelland. In deze polders gaat het goed met de weidevogels als grutto en kievit, tegen de landelijke trend in. Voor de weidevogels wordt het hier nu nog beter toeven, dankzij een nieuwe weidevogelboulevard. Dat is een strook van 2 meter breed en circa 4 kilometer lang, waarin 10 boeren extra kruidenrijk grasland ontwikkelen. Voor het publiek zijn er informatieborden en een uitkijkpunt. De weidevogelboulevard kwam tot stand dankzij een goede samenwerking tussen boeren, Agrarische Natuurvereniging De Amstel, Gemeente Amstelveen en Vogelbescherming en vele andere gebiedspartijen. Burgemeester Bas Eenhoorn van Amstelveen heeft de weidevogelboulevard geopend.
Opening weidevogelboulevard: Celine Roodhart en Bas Eenhoorn, burgemeester Amstelveen Celine Roodhart, Vogelbescherming en Bas Eenhoorn, burgemeester Amstelveen Opening weidevogelboulevard: Celine Roodhart en Bas Eenhoorn, burgemeester Amstelveen

Rijke Weidevogelboulevard

Op de weilanden van ongeveer 10 boeren hebben weidevogelvrijwilligers van IVN Amstelveen samen met schoolkinderen uit Amstelveen afgelopen najaar een bloemenstrook ingezaaid van 2 meter breed en circa 4 kilometer lang en deze stroken beginnen zich te ontwikkelen!

Deze vogelboulevard ligt langs de Middenweg in de Bovenkerkerpolder en bestaat uit een extra kruidenrijke strook vol bloemen en kruiden, het is een heuse Rijke Weideboulebard. Verder is er een uitkijkpunt en op verschillende punten hangen informatieborden. De informatieborden hangen op houten hekken of brugdelen, wat goed is voor de argusvlinder, die hier voorkomt en graag opwarmt op stukken hout in het landschap. Op die manier wordt voor recreanten en passanten duidelijk wat er allemaal komt kijken bij het goed beheren van een weidevogelgebied, wat de lokale agrariërs hier voor doen (en laten) en hoe de boulevard nauw verweven is met de Boeren van Amstel, de nieuwe melkfabriek in Ouderkerk aan de Amstel.

De weidevogels doen het hier goed

Amstelland is één van de weinige plekken in ons land waar het nog wel goed gaat met de weidevogels. Daar waar in andere delen van het land de grutto elk jaar afneemt met zo’n 5%, blijven de aantallen in het Amstelland op niveau. Een prestatie die te danken is aan de inzet van de boeren in dit gebied, met ondersteuning van ANV de Amstel, Collectief Noord-Holland Zuid, IVN Amstelveen, WBE Amstelland en Vogelbescherming Nederland.

Alles over weidevogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over weidevogels.

Download factsheets

Help de weidevogels

Grutto’s en andere weidevogels redden het niet langer in ons land. Ze hebben drassig weiland, insecten, kruiden en bloemen nodig om te overleven. Die rijke weides verdwijnen. Samen met boerenlandvogelboeren brengt Vogelbescherming de rijke weide terug.

Help mee en doneer