Navigatie overslaan
Boerderij van Kees Nieuwendijk / Fred van Diem Toon alles in de buurt
Boerderij van Kees Nieuwendijk / Fred van Diem Kees Nieuwendijk / Fred van Diem

Door Kees Nieuwendijk

Kees Nieuwendijk

Kees Nieuwendijk van boerderij Aemestellehoeve kijkt vanaf zijn erf uit op de skyline van Amsterdam. Begin 2019 sloot hij zich aan bij het collectief ‘Boeren van Amstel’. Twintig boeren die hun eigen weidevogelvriendelijke zuivel produceren en leveren aan de stad. De Amsterdammers drinken hun melk voortaan van koeien uit hun achtertuin.

Werkgebied

Ouderkerk a/d Amstel, Noord-Holland

Kees Nieuwendijk:

“Dat reservaat beheren, is niet lastig maar prachtig. Zeker voor weidevogels. Overal in Nederland daalt hun aantal, behalve in de polders van Amstelland. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop wij ons land beheren, zowel buiten als binnen het reservaat.”

Kees was altijd al een bewuste boer. Omdat hij naast de elf hectare weidevogelreservaat, ook andere maatregelen neemt voor de weidevogels. Maar ook vanwege de nieuwe melkfabriek waar hij deel van uitmaakt. Zijn werk voelt anders nu. Zijn melk is uit de anonimiteit nu hij weet waar die naartoe gaat, namelijk naar mensen in de stad en zijn eigen dorp. Dat maakt zijn betrokkenheid als boer nog groter.

Succesverhaal

De circa twintig melkveehouders in het collectief ‘Boeren van Amstel’ hebben een paar dingen gemeen. Ze wonen allemaal vlakbij Amsterdam, doen allemaal aan weidegang en natuurbeheer en ze hebben een tamelijk extensief bedrijf. Aanleiding was het succesverhaal van de weidevogels in hun gebied. Zo ontving Boer van Amstel Wes Korrel in 2019 de Gouden Grutto.

Kees: “Met Boeren van Amstel nemen we het heft in eigen hand, inclusief verwerking en marketing. Ik voel me weer ondernemer.”

Ronde Hoep

Boerderij Aemestellehoeve is gevestigd aan de Ronde Hoep West in Ouderkerk aan de Amstel. Langs deze rustige landweg rijden veel fietsers uit de stad hun rondje. Die kunnen op het terras van de boerderij zelfgemaakte appeltaart komen eten. Je kunt er ook kamperen, de boerderij telt 25 plaatsen. En in de boerderijwinkel zijn boerenlandproducten te koop, onder andere vleespakketten van de eigen koeien en heerlijke volle melk.

Boerenlandvogels bij deze boerderij

Gerelateerde projecten