Navigatie overslaan
Grutto / John Stijnman Alle berichten

Boeren van Amstel breken door

Geplaatst op 29 oktober 2020

De Boeren van Amstel leveren uit eigen fabriek al ruim een jaar hun heerlijke zuivel aan bedrijven en consumenten uit Amsterdam en omstreken. Nu kunnen nóg meer mensen kennis maken met de melk en yoghurt die wordt geproduceerd met oog voor weidevogels, want tientallen supermarkten gaan de zuivel verkopen.

Zelfstandig zuivelproducten op de markt brengen is in ons land nog niet zo eenvoudig. Zeker niet als je als groep boeren daarmee weidevogels wilt helpen en het landschap behouden. Toch is dat precies wat de Boeren van Amstel doen.

Eenentwintig boeren uit Amstelland hebben met steun van onder andere Vogelbescherming een zuivelfabriek in Ouderkerk aan de Amstel gebouwd met als doel melk te leveren aan Amsterdam en omstreken. Lokaal, dus weinig vervoerskilometers, goed voor het milieu. En de boeren spannen zich extra in voor de weidevogels van Amstelland, een van de top-gruttogebieden van ons land. Van elk verkocht pak gaat er 5 cent rechtstreeks naar het weidevogelbeheer.

Marjan Hogenhout en Miche Penterman - BoerenvanAmstel / Rob Buiter Marjan Hogenhout & Michel Penterman / Rob Buiter Marjan Hogenhout en Miche Penterman - BoerenvanAmstel / Rob Buiter

Koop melk, steun boeren en weidevogels

Tot nu toe was de melk behalve in de horeca slechts bij een paar supermarkten te verkrijgen. Dat verandert vanaf nu. Het is Boeren van Amstel gelukt om in tientallen supermarkten in een grote cirkel rondom Amsterdam te komen. Een doorbraak! En heel erg welkom nu de horeca opnieuw gesloten is. Dus woont u in Amsterdam of omgeving, van Haarlem tot Almere, dan kunt u vanaf nu de weidevogels en de boeren in Amstelland steunen. Gewoon door een pak melk of yoghurt te kopen. Kijk op boerenvanamstel.nl voor de verkooppunten bij u in de buurt.

Podcast

Het verhaal achter de Boeren van Amstel is bijzonder en uniek. In een vierdelige podcast, gemaakt door wetenschapsjournalist Rob Buiter, vertellen initiatiefnemers en betrokkenen hun verhaal. Wat maakt Amstelland zo’n uitstekend gebied voor weidevogels? Wat is de geschiedenis van de Bovenkerkerpolder en polder de Rondehoep? Wat komt er allemaal bij kijken als je als groep boeren een zuivelfabriek wilt oprichten en wat heeft een tabaksdoos uit 1796 ermee te maken?

Luister de eerste twee delen van de podcast:

Podcast over zuivel en de natuur van Boeren van Amstel: Van glas tot gras, deel I

Podcast over zuivel en de natuur van Boeren van Amstel: Van glas tot gras, deel II

Help de weidevogels

Grutto’s en andere weidevogels redden het niet langer in ons land. Ze hebben drassig weiland, insecten, kruiden en bloemen nodig om te overleven. Die rijke weides verdwijnen. Samen met boerenlandvogelboeren brengt Vogelbescherming de rijke weide terug.

Help mee en doneer

Alles over weidevogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over weidevogels.

Download factsheets