Navigatie overslaan
Kramsvogel / Shutterstock Alle berichten
Kramsvogel / Shutterstock Gert Ottens

Door Gert Ottens
Medewerker Vogelbescherming

Winterse lijsters: koperwiek en kramsvogel

Geplaatst op 27 november 2023

In het decembernummer van Vogels kun je lezen hoe je zanglijster en grote lijster van elkaar kunt onderscheiden. Je kunt in de winter nóg een paar lijsterachtigen zien, met wat geluk zelfs in de tuin: koperwiek en kramsvogel.

Koperwiek en kramsvogel broeden vooral ten noorden en oosten van ons, al is de kramsvogel ook een zeer zeldzame broedvogel in Nederland. In het najaar echter komen ze in beweging. En dat doen vooral koperwieken soms zelfs en masse. Voor een deel gebruiken ze ons land als tussenstop om verder zuidwaarts te trekken. Maar beide soorten komen ook naar hier om te overwinteren. En als het elders flink winter wordt – met veel sneeuw – dan komen er nog meer soortgenoten bij. Dat zijn ook de momenten dat ze in tuinen opduiken.

Koperwiek

De twee noordelijke lijstersoorten lijken oppervlakkig gezien wel wat op elkaar; ze zijn dan ook familie. Ze trekken ook vaak op in gemengde groepen van beide soorten. De koperwiek is de kleinste; als je ze rustig bekijkt valt de prachtig geelwitte oogstreep en keelstreep op. Zelfs van als je van grotere afstand naar ze kijkt valt dat vaak nog wel op, al lijken de vogels dan vooral grauwbruin te zijn. Als koperwieken (op)vliegen zie je opeens de roestrode oksels tevoorschijn komen waar de vogel zijn (en haar) naam aan dankt.

Koperwiek / Jelle de Jong Koperwiek / Jelle de Jong

Kramsvogel

De kramsvogel is flink groter dan de koperwiek. En vooral ook luidruchtiger. Wanneer tijdens een wandeling door een open landschap een heg of struikgewas opeens ‘explodeert’ van de vogels dan kan het zomaar om kramsvogels en koperwieken gaan. De kramsvogels roepen een luid ‘tsjakke-tjakke-tjak’, de roep van de koperwiek is veel hoger en vergeleken met de kramsvogels veel minder opvallend. Koperwieken klinken als een hoog en scherp ‘psrieee’. Aan zittende kramsvogels valt vooral ook de grijze kop en staart op, in combinatie met een donkerbruine rug. Koperwieken hebben dat niet, en de andere lijsters ook niet.

kramsvogel versus koperwiek kramsvogel versus koperwiek

Wat zoeken koperwiek en kramsvogel hier?

Natuurlijk komen ze naar onze streken voor het voedsel en ze zijn werkelijk dol op bessen. Besdragende struiken zoals meidoorn, lijsterbes, liguster en Gelderse roos zijn favoriet, langs de kust aangevuld met duindoorn. Overal waar deze struiken te vinden zijn, kun je nu geheid koperwieken en kramsvogels vinden. Wil je kans maken op deze prachtige lijsters in je tuin, dan is het aanplanten van deze besdragers van harte aan te bevelen. En het fleurt de tuin nog op ook, net de lijsters zelf.

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer