Alle berichten

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Vuurwerk feestelijk? Niet voor vogels!

Geplaatst op 28 december 2017

Vuurwerk heeft gevolgen voor vogels, kwalijke gevolgen. Een goede reden om geen vuurwerk te gebruiken. En al helemaal niet bij natuurgebieden!

Vogels vliegen op tijdens het Oudjaarsvuurwerk en blijven lange tijd in de lucht. Pas na een uur, als het ergste kabaal voorbij is, strijken ze weer neer. Nu lijkt een uurtje vliegen niet zo erg voor een vogel, maar dat is het wel in deze omstandigheden.

Alles op alles om te overleven

Midden in de winter moeten vogels alles op alles zetten om de vorst te overleven. De kleinere vogels verliezen tot wel 10% van hun lichaamsgewicht in een koude nacht. Het opschrikken en de stress alleen al kost ze veel energie. En dan praten we nog niet eens over vliegen.

Blinde paniek

Knallen, rook en lichtflitsen! En een veilige plek vinden lukt niet; de hartslag loopt verder op. Zoiets ervaren vogels met Oudjaar en de dagen daaromheen. Geen wonder dat ze zich soms in blinde paniek doodvliegen tegen ramen, hoogspanningskabels en andere hoge obstakels.

Het goede nieuws

Steeds meer gemeenten stellen gelukkig vuurwerkvrije zones in rond kwetsbare plekken, zoals verzorgingstehuizen en kinderboerderijen. Vogelbescherming vindt dit soort zones ook nodig rond rust- en natuurgebieden. Tot die tijd: gebruik geen vuurwerk en zeker niet in of bij natuurgebieden!

Hebt u op Oudjaarsavond overlast van vuurwerk? Geef het dan hier door. Wilt u wat meer doen? Onderteken dan het Vuurwerkmanifest en roep zo het kabinet op om een verbod op consumentenvuurwerk in te stellen.

Bekijk zelf de heftige reactie van vogels op vuurwerk. De weerradar in De Bilt meet al sinds 2007 het aantal watervogels dat opvliegt tijdens het Oudjaarsvuurwerk.

Dankzij de nieuwste radartechnologie weten we inmiddels dat ook kleine vogels schrikken en opvliegen.

Meer over

jeanetvanzoelen verstoring vuurwerk

Deel dit bericht

Gerelateerde items

Populair