Navigatie overslaan
Kerkuil / Shutterstock Alle berichten

Vuurwerk feestelijk? Niet voor vogels!

Geplaatst op 10 december 2021

Dit jaar een vuurwerkverbod, om het ziekenhuispersoneel meer ziekenhuisopnamen te besparen. Vogelbescherming pleit voor een definitíef vuurwerkverbod, niet alleen om menselijke slachtoffers, maar ook om vogelslachtoffers te voorkomen.

Geen vuurwerk afsteken dit keer op oudjaarsavond, want de ziekenhuizen liggen al zo vol. We willen het met alle vuurwerkslachtoffers, niet nog zwaarder maken voor iedereen die daar werkt. Beetje raar toch, dat we die ellende normaal voor lief nemen? Daarbij is vuurwerk (ook gemeente-vuurwerk) echt hels voor vogels. Een goede reden om zelf nooit vuurwerk te gebruiken, en al helemaal niet bij natuurgebieden!

Ikklap.nl

Met de campagne Ikklap.nl pleit Vogelbescherming samen met vele andere natuur- milieu- dierenwelzijns- en gezondheidsorganisaties voor een definitief landelijk verbod op vuurwerk. Klapt u mee? Deel dit bericht een steun het initiatief.

Kerkuil / Elwin van der Kolk Kerkuil / Elwin van der Kolk

Een uur in de lucht tussen vuurwerk

Miljoenen vogels vliegen naar schatting op tijdens het oudjaarsvuurwerk en blijven lange tijd in de lucht. Pas na een uur, als het ergste kabaal voorbij is, strijken ze weer neer. Nu lijkt een uurtje vliegen niet zo erg voor een vogel, maar dat is het wel in koude, stressvolle omstandigheden.

Video in nieuw venster openen

Alles op alles om te overleven

Midden in de winter moeten vogels alles op alles zetten om de vorst te overleven. De kleinere vogels verliezen tot wel 10% van hun lichaamsgewicht in een koude nacht. Het opschrikken en de stress alleen al kost ze veel energie. En dan praten we nog niet eens over het rondvliegen in rook, donker, mist of andere ongustige weersomstandigheden die ze anders vermijden, of de verstoring van hun slaap.

Nacht donker vuurwerk / Shutterstock Opschrikken, stress, rondvliegen in rook, donker of mist en de verstoring van hun slaap: allemaal energievreters. Nacht donker vuurwerk / Shutterstock

Blinde paniek

Direct dood neervallen doen vogels meestal niet van vuurwerk. Maar door knallen, rook en lichtflitsen overal om hen heen, vliegen ze zich soms wel in blinde paniek dood tegen ramen, hoogspanningskabels en andere hoge obstakels. De onmogelijkheid een stille, veilige plek te vinden tijdens oudjaar en de dagen daaromheen zorgt daarnaast wel voor verstoring op verstoring op verstoring en dat vergt zijn tol op de lange termijn.

Radarbeeld De Bilt Radarbeeld De Bilt

Bekijk de heftige reactie van vogels op vuurwerk. De weerradar in De Bilt meet jaarlijk het aantal watervogels dat opvliegt tijdens het Oudjaarsvuurwerk.

Dankzij de nieuwste radartechnologie weten we inmiddels dat ook kleine vogels schrikken en opvliegen.

Het goede nieuws

Dit jaar geen consumentenvuurwerk! En ook in 'normale' jaren, stellen steeds meer gemeenten gelukkig vuurwerkvrije zones in rond kwetsbare plekken, zoals verzorgingstehuizen en kinderboerderijen. Aangezien Nederland een klein, dichtbevolkt land is, liggen onze beschermde natuurgebieden vaak vlak tegen de bebouwde kom. Zolang er geen definitief vuurwerkverbod is, vindt Vogelbescherming daarom vuurwerkvrije zones ook nodig rond rust- en natuurgebieden.

Heeft u op oudjaarsavond overlast van vuurwerk? Geef het dan hier door. Wilt u wat meer doen? Onderteken dan het Vuurwerkmanifest en roep zo het kabinet op om een verbod op consumentenvuurwerk in te stellen.

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling

Aanbiedingen in de webshop

Neem voor de beste aanbiedingen op vogelgebied een kijkje in onze webshop. Van metalbird tot mok, van kinderboek tot kijker. Leden krijgen veel extra voordeel.

Aanbiedingen in de webshop