Navigatie overslaan
Groenling / Jelle de Jong Alle berichten

Doe 3 dingen voor groenlingen

Geplaatst op 20 januari 2021

Groenlingen houden van de afwisseling van een mooie, groene woonwijk en leven daar zelfs liever dan in alleen maar bos! Met een paar specifieke dingen help je ze en dan is de kans dus groot dat er een groepje in je tuin komt.

Ken jij de groenling? Groenlingen zijn olijfgroene, forse vinken. Ze worden dus ook wel groenvinken genoemd. Maar als ze opvliegen lijken ze plotsklaps geel. Net toverballen. Het zijn echte tuinvogels. Ze houden namelijk niet van open gebieden en ook niet van aaneengesloten bos, maar wel van de afwisseling van een mooie, groene woonwijk! Zo zie je maar: dat natuurvriendelijk inrichten van de tuin werpt zijn vruchten af. Je kunt in de tuin drie specifieke dingen voor ze doen.

Groenling en pimpelmees / Shutterstock Stop ook wat zwarte zonnebloempitjes in de grond voor prachtige zonnebloemen mét nog meer zaden. Groenling en pimpelmees / Shutterstock

1. Voer zwarte zonnebloempitten

Eén van de makkelijkste manieren om groenlingen te helpen, is het voeren van zwarte zonnebloempitten. Dat kan op de voertafel of in een silo. Van alle soorten zaden die ze eten, zijn deze favoriet en je kunt dan hele groepen in de tuin verwachten. In hun stevige snavel trillen ze al ronddraaiend het pitje uit de schil en eten het op. Behendig dat ze zijn!

En stop in de lente natuurlijk ook her en der wat van die zwarte zonnebloempitjes in de grond. Een deel ervan zal uitgroeien tot een prachtige zonnebloem: een grandioos groenlingenbuffet.

Groenling / Jelger Visser (Vogelweb) Groenlingen zijn niet weg te slaan bij rozenbottels. Groenling / Jelger Visser (Vogelweb)

2. Plant een hondsroosje

Als de grond vorstvrij is, is er nóg iets dat je voor de groenling kunt doen en dat is het planten van een hondsroos. Dat heeft niet meteen effect, maar wel in het najaar, want de groenlingen eten graag rozenbottels. Plant ook een dichte, wintergroene struik of boom. Bijvoorbeeld een conifeer waarin ze kunnen schuilen en nestelen.

Groenling / Pixabay Let op zieke vogels en voer hygiënisch, zodat ze elkaar niet op de voerplek besmetten. Groenling / Pixabay

3. Zieke groenling: doorgeven en hygiënisch voeren

Groenlingen zijn bevattelijk voor de ziekte ‘Het Geel’, veroorzaakt door een parasiet. Vogels die deze ziekte hebben zitten ‘bol’, zijn suf en daardoor niet schuw en ze eten en drinken moeizaam. Zie je een zieke groenling? Geef het dan door aan het DWHC (Dutch Wildlife Health Centre). Het aantal groenlingen gaat de laatste tijd wat achteruit en het is belangrijk erachter te komen in welke mate Het Geel hierop van invloed is.

Heb je zieke vogels in de tuin, stop dan een weekje met voeren of zorg ervoor dat de voer- en drinkbakken dagelijks worden geleegd en schoongemaakt. Dit om te voorkomen dat ze elkaar in je tuin besmetten.

Groenling of sijs?

Je kunt de groenling verwarren met de sijs (vooral ’s winters, als de sijzen hier zijn), want ze hebben beiden veel geel-groene tinten. Groenlingen zijn echter wat forser, met een dikke, krachtige snavel om zaden te kraken en vrij egaal van kleur. Sijsjes daarentegen zijn wat contrastrijker geel-zwart-groen en hebben spitsere snavels. Ze zitten vaak in elzen of berken.

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus