Navigatie overslaan
Appelvink / Shutterstock Alle berichten

De vier mooiste invasievogels

Geplaatst op 13 november 2018

Pestvogels, appelvinken, grote kruisbekken en misschien zelfs notenkrakers. Het zijn onvervalste hoopsoorten. Soms zijn er tijdens de winter ineens relatief veel in Nederland en kan iedereen ervan genieten. Wat brengt de winter dit jaar?

Een invasiegast is een vogel die slechts af en toe in de winter naar Nederland komt (een gast), maar dan wel meteen met veel (dus een invasie). Vaak leven ze in Scandinavië of Siberië, maar door omstandigheden in hun leefgebied - kou, droogte, voedseltekort - moeten ze op bezoek. Soms gaat daar een heel goed broedseizoen aan vooraf, zodat er meer dan normaal zijn.

Pestvogel / Shutterstock Pestvogel / Shutterstock

Pestvogel

Een heel bekende en buitengewoon mooie invasievogel is de pestvogel met zijn kuif en gele staartstreep. Bijna ieder jaar komen er enkele tientallen naar Nederland, maar echte invasies met duizenden vogels komen niet vaak voor. Zo’n invasie kan in oktober beginnen, maar ook hartje winter of zelfs in februari. Dat blijft dus de hele winter spannend en duimen voor ons dat ze komen. De vogels zelf zijn vooral hongerig op zoek naar eten, dat er in hun broedgebied niet meer is.

Al pestvogels gezien dit jaar

Door die onregelmatige invasies, toevallig op momenten dat de pest heerste, dacht men dat pestvogels de pest verspreidden. Niks van waar, maar die naam zijn ze nooit meer kwijtgeraakt. Op dit moment zijn er alweer een paar gezien. Als dit rijtje van de laatste invasiejaren enige voorspellende waarde heeft, dan kan het ieder moment weer zo ver zijn: 1946, 1956, 1965 en 1981…

Appelvink / Shutterstock Appelvink / Shutterstock

Appelvink

In 2017 nog vielen de appelvinken Nederland binnen. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van die winter, werden er toen 860 geteld. En wat zijn ze prachtig, met hun donkerblauwe, gekrulde vleugeltoppen en staalblauwe snavel. En sterk: met gemak kraken ze een kersenpit. Ze zijn hier overigens het hele jaar als broedvogel, maar tijdens een invasie komt daar een horde uit koudere gebieden bij. Dit jaar weer?

Grote kruisbek / Shutterstock Grote kruisbek / Shutterstock

Grote kruisbek

De grote kruisbek is, zoals de naam doet vermoeden, groter dan de in Nederland broedende kruisbek. En de bovenste helft van de snavel kruist over de onderste. Mannetjes zijn dof-rood, vrouwtjes geelgroen. Al met al een aparte verschijning. Het jaar 2013 ging de boeken in als een invasiejaar, de invasie daarvoor is inmiddels bijna 30 jaar terug: 1990.

Notenkraker / Shutterstock Notenkraker / Shutterstock

Notenkraker

Een notenkrakerinvasie lijkt hopen tegen beter weten in, want de laatste echt grote invasie was in 1968. Echter, in 1977, 1985 en 1991 waren er kleine invasies, dus je weet het maar nooit. Notenkrakers leven in dusdanig onherbergzame gebieden, dat ze geen mensen gewend zijn. Daarom zijn ze opvallend tam als ze in Nederland belanden en komen gerust dichtbij mensen.

Chocoladebruin, met witte druppels zijn notenkrakers en zo groot als een gaai. Het zijn kraaiachtigen en ze hebben dat postuur. Bel niet naar Vogelbescherming als u er één ziet ter grootte van een spreeuw. Dat is dan een spreeuw.

Witkopstaartmeesjes

Wat een toeval. Nog een lief invasievogeltje waar de afgelopen weken ineens groepjes van zijn gezien! Lees hier alles over de witkopstaartmees.

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Nieuws over boerenlandvogels

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over weide- en akkervogels en schrijf je in voor onze gratis maandelijkse digitale nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief