Navigatie overslaan
Cees Spanjer / Fred van Diem Toon alles in de buurt
Cees Spanjer / Fred van Diem Cees Spanjer / Fred van Diem

Door Cees Spanjer
Ecologische veehouderij

Cees Spanjer

Boerderij Spanjer is een ecologische veehouderij (SKAL 6294) met 25 Aberdeen Angus zoogkoeien, bijbehorend jongvee en een stier. Bij elkaar heeft Cees Spanjer zo'n 60 tot 70 runderen in totaal. Daarnaast heeft hij nog twintig blauwe Texelaar schapen met een ram. Die zet hij in als 'graslandverbeteraars’. Ze eten graag het voor koeien giftige Sint-Jacobskruiskruid.

Werkgebied

Terschelling-Lies, Friesland

Cees Spanjer:

“We hebben momenteel ongeveer 26 hectare gras- en natuurland in beheer. Dat land bemesten we met ruige, strorijke mest en we beginnen pas na 15 juni met maaien. Daarom is ons grasland zeer kruidenrijk en weidevogelrijk.”

Cees Spanjer / Fred van Diem

Ik ben een weidevogelboer

Aantal hectaren: 26

25

Bezoek mijn website

Op boerderij Spanjer worden de meeste kalfjes tussen december en maart geboren. De lammetjes volgen in april. De kalfjes blijven ruim negen maanden bij hun moeder lopen. En dat is een groot deel van het jaar buiten - van april/mei tot eind oktober/half november. Om de boerderij compleet te maken, heeft Cees ook paarden en kippen. Maar die houdt hij als hobby.

Terschellinger polder

De koeien lopen in weidevogelkerngebied Terschellinger polder. Dit is een van de vijf belangrijkste weidevogelkernen van ons land. Daarom is Cees trots én zuinig op zijn weilanden in de polder. Ze zijn bloem- en kruidenrijk en hebben een hoge nestdichtheid. Dat terwijl het land relatief dicht bij de bebouwing ligt.

Beheer

Cees is een ecologische boer. Dat betekent dat hij zijn land twee keer per jaar bemest met ruige mest uit zijn eigen potstal. Die zorgt voor bloemrijk land en grote insecten.

Weidevogels zijn daar blij mee, want die eten dagelijks zo’n tien tot vijftien procent van hun lichaamsgewicht aan insecten. Te midden van al dat voedsel bouwen de vogels hun nesten. Op 5,5 hectare van zijn land creëert hij zo lang mogelijk rust voor de vogels. Dat betekent na 1 april geen bewerkingen meer, geen beweiding en niet maaien. Verder heeft Cees nog één hectare in botanisch beheer. Daar bemest hij helemaal niet en maait alleen als het echt kan. De koeien staan daar alleen tussen 1 augustus en 1 januari in de wei. Dit stuk land is helemaal voor de vogels.

Logeren bij de boer

Boerderij Spanjer ligt midden op Terschelling, in het dorp Lies. Vlakbij bos, duin, strand en Waddenzee. Ze verhuren vijf gezellige appartementen en tentplaatsen, met daar omheen een ruim erf met vrij uitzicht over de polder en veel speelruimte voor kinderen. Vanuit de boomhut in de appelboom heb je mooi uitzicht over de Terschellinger polder.

Boerenlandvogels bij deze boerderij

Gerelateerde projecten