Navigatie overslaan
Toon alles in de buurt

Bert van Leeuwen

Sinds hij boer is, sinds 1989, houdt Bert van Leeuwen rekening met de weidevogels op zijn land in de Boterhuispolder. Eerst in de vorm van nestbescherming en sinds 2010 door de vogels tot 15 juni rust te geven, dus niet te maaien. Nu maakt hij samen met andere boeren en de gemeente plannen om de hele polder beter te ontsluiten voor recreatie en een weidevogelgebied aan te leggen.

Werkgebied

Warmond, Zuid-Holland

Bert van Leeuwen:

“Lange tijd nam het aantal weidevogels hier af. Het agrarische gebruik veranderde en de predatie nam toe. En toch gaan we door. Sinds 2016 hebben we een plasdrasgebied op een perceel van twee hectare. Eén hectare staat onder water. Dat waarderen de weidevogels.”

Bert van Leeuwen / Fred van Diem

Ik ben een weidevogelboer

Aantal hectaren: 13

Bezoek mijn website

Bert veranderde zijn bedrijf. Op de plek waar eens de koeien stonden, organiseert hij nu vergaderingen en feesten. Daarmee gaat hij mee met de veranderingen die de gemeente met het gebied voor ogen heeft. Recreanten en zakenmensen kunnen op zijn boerderij terecht voor een hapje of een drankje, een vergadering, workshop of educatieve activiteit.

Warmond Buiten

De boerderij van Bert ligt aan het water bij de Kagerplassen, vlakbij Leiden en aan de rand van het Groene Hart. Behalve een multifunctionele ruimte verhuurt hij ook appartementen. Voor dat doel verbouwde hij de oude stallen. Sinds het voorjaar van 2019 kun je hier ook als wandelaar of fietser uitrusten. Warmondbuiten.nl.

Boerenlandvogels bij deze boerderij