Navigatie overslaan
Pimpelmees / Maartje van Tilborg (Fotogalerij) Alle berichten
Pimpelmees / Maartje van Tilborg (Fotogalerij) Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Van tegelhofje naar tuin: de beste aanpak

Geplaatst op 7 februari 2019

Kan een kleine Rotterdamse tegeltuin een groene vogeltuin worden? Marinet Haitsma kreeg het voor elkaar met behulp van een Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming. Het werd een prachtig stukje stadsnatuur met de adembenemende grote bonte specht als toegift. Hoe dan?
Marinet Haitsma Marinet Haitsma Marinet Haitsma

Een kleine tuin vol tegels - dat trof Marinet Haitsma aan toen ze een jaar geleden verhuisde naar hartje Rotterdam. Die tuin móest groen en vogelvriendelijk worden, want alle beetjes helpen. Dus ging ze samen met een Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming aan de slag. Tuinvogelconsulenten geven tegen een luttel bedrag advies voor een vogelvriendelijke tuin.

Wonder boven wonder: nu, amper een jaar later, is de tuin een druk bezochte dag- en nachtopvang voor vogels in de buurt. Ze leven en slapen er. Zelfs twee spechten zijn vaste bezoekers! Marinet: “Dat kleine ingrepen zoveel positiefs voor de hele buurt kunnen doen!”

Waarom wilde je zo graag een groene tuin?

“Simpel: ik weet dat je de natuur helpt door stenen te vervangen voor gras of planten. Toen we in deze flat kwamen wonen, was ik zó blij met het tuintje.”

Hoe kwam Vogelbescherming in the picture?

“Op de website van de Vogelbescherming las ik dat je een tuinadvies kan krijgen van een Tuinvogelconsulent. Ik heb meteen contact gezocht! Al snel kwam zij langs en tot mijn verrassing maakte ze een heel professioneel, doortimmerd plan. Ze vroeg ook veel door, wat wij wilden bereiken met onze ‘vogelvriendelijke tuin’.”

Tuin met tegels Marinet Haitsma Oude tegels eruit Tuin met tegels Marinet Haitsma

Wat heb je sindsdien aan je tuin veranderd?

“We hebben samen met een hovenier twee derde van de oude tegels weggehaald - maar niet naar de stort gebracht. Die hebben we juist gebruikt voor een vijvertje en stapelmuurtjes. De holtes tussen de stenen zijn schuilplaatsen voor kleine diertjes en insecten. Ook kunnen hierin planten wortelen (muurleeuwenbek, varens). Zo ontstaat een uniek stukje stadsnatuur.”

“Verder hebben we paadjes gemaakt met houtsnippers. De oude planten die er stonden, hebben we natuurlijk laten staan. Op advies van de consulent hebben we vogelvriendelijke klimplanten erbij geplant. En in het midden van de tuin is een plateau gemaakt als voerplaats voor de vogels.”

Tuin met groen Marinet Haitsma Pergola's voor de klimplanten Tuin met groen Marinet Haitsma

Welke vogels zijn nieuwkomers na de tuin-transformatie?

“Het aantal vogels dat de tuin bezoekt is - vooral nu in de winter - spectaculair toegenomen. Tientallen kool- en pimpelmezen per dag. Veel merels, roodborstje, winterkoninkje. Twee spechten vliegen af en aan. Een koppel gaaien strijkt dagelijks neer voor een pinda of een bad. En als er een groep staartmeesjes landt, ben ik verkocht: wat een schattige wattenbolletjes!”

Roodborst / Hans Peeters De roodborst komt nu iedere dag even langs Roodborst / Hans Peeters

Je zegt dat de ingrepen positief zijn voor de hele buurt. Op welke manier?

“De diversiteit in alle tuinen neemt toe, doordat de vogels alle tuinen passeren. Volgens mij verbetert hierdoor de hele ecologie. Enne… toen we hier net woonden, stikte het van de spinnen. Nu mijn tuinhoekjes en houtkieren worden afgeplozen door de meesjes, zitten er echt veel minder spinnen en muggen in huis. Heel natuurlijk allemaal! En lieveheersbeestjes (die koop ik via internet) zet ik in om bladluis te bestrijden.”

Beschermkooi De beste ingreep: zo'n beschermkooi, maar dan opgehangen aan de schutting! Beschermkooi

Heb je wel eens spijt gehad van je vogelvriendelijke tuin?

“Ik heb bij het voeren wat beginnersfouten gemaakt. Zo kwam er op een dag een dikke rat op al het lekkers af. Er lag gewoon veel te veel. Sindsdien strooi ik alleen nog kleine beetjes zaad of rozijnen in de struiken: daar zijn de merels dol op. De rest van het voer gaat in mijn beschermkooi. Dat was echt de beste ingreep: het bevestigen van een kooi aan de schutting; daarin hang of leg ik het voer, zodat de kauwen wegblijven. Die mogen ook wel wat, maar niet álles.’

Grote bonte specht / Jan Jongejan (Fotogalerij) Eureka-moment: toen de grote bonte specht goedkeuring gaf aan de tuin. Adembenemend. Grote bonte specht / Jan Jongejan (Fotogalerij)

Wat zou jij andere mensen met een stadstuin willen meegeven?

“De vogels laten zelf door hun gedrag zien wat ze het liefste willen. Dat is misschien iets anders dan volgens het boekje, maar de beloning is groot. Mijn eureka-moment was toen mijn tuin de goedkeuring kreeg van de specht. Eerst kwam hij aarzelend een keertje eten in de kooi. Nu komt hij bijna dagelijks badderen en rondscharrelen. Adembenemend.”

Meer lezen over de vogeltuin van Marinet Haitsma? Lees dan haar vogelblog.

Persoonlijk tuinadvies

Maak eens een afspraak met een Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming. Die geeft persoonlijk advies op maat over hoe je je tuin of balkon inricht. Leden van Vogelbescherming krijgen korting.

zoek een tuinvogelconsulent in jouw buurt

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck