Navigatie overslaan
Putter / Jan jongejan - Fotogalerij Alle berichten
Putter / Jan jongejan - Fotogalerij Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Uw tuin perfect voor putters

Geplaatst op 6 februari 2020

Putters zijn mogelijk de mooiste tuinvogels met hun rode gezicht en hun tinkelende lied. Ze werden daarom vaak in kooien gehouden. Dat is natuurlijk nergens voor nodig: u kunt ze gewoon in uw tuin bewonderen. Een paar tips voor de perfecte putter-tuin.

Uitgebloeide bloemen laten staan en dan komen er putters in mijn tuin? Ja, ja, misschien als je een landgoed hebt, maar niet met mijn postzegeltje groen.

Denkt u weleens zoiets? Bedenk dan: er zijn ’s winters misschien wel 200.000 putters in Nederland, want het gaat gigantisch goed met ze én ze zijn verzot op zaden van uitgebloeide (tuin)bloemen. De kans op putters… is realistisch, ook in de stad.

Putter / Shutterstock Het gaat gigantisch goed met de putters in Nederland én ze zijn verzot op zaden van uitgebloeide (tuin)bloemen.

Herkenbaar gedrag

Nu, in het staartje van de winter, leven putters in groepen. Ze trekken rond op zoek naar de laatste zaden in verdroogde resten van uw bloemen. En ze houden vast een oogje open voor een mogelijke partner. Die versieren ze door er tegenover te zitten op een tak, hun rode gezicht goed te laten zien en dan heen en weer te schommelen met de vleugels wat opzij. En ze draaien om elkaar heen. Best herkenbaar gedrag, mocht u het ooit zien, wat dus echt kan.

Putter op zonnebloem / Pixabay Begin met het zaaien van zonnebloemen voor de putters (tip: gebruik de zonnebloempitten uit het vogelvoer).

Perfect voor putters

Wilt u een grotere kans op putters in uw tuin? Zodra de vorst uit de grond is (mocht ie erin komen), maakt u met wat kleine tuinwerkjes uw tuin perfect voor putters. Begin met het zaaien of planten van zonnebloemen (tip: gebruik de zonnebloempitten uit het vogelvoer), kaardebollen, kogeldistels en teunisbloemen. Putters houden verder van paardenbloemen en distels - ze heten niet voor niets ook distelvink - maar dit slechts ter informatie, want weinigen zullen neigen naar een tuin vol distels.

Putter / Shutterstock Zet sowieso kaardebollen in de tuin: een betoverende plant die in ieder seizoen merkwaardig mooi is.

De kaardebol: een eersteklas plant

Neem sowieso kaardebollen, ook als u een bloedhekel heeft aan putters. Ze schieten omhoog tot wel twee meter en bloeien in de late zomer met lila, stekelige bloemen. De bladeren vormen rond de stengel een natuurlijk waterkommetje dat na regen lang gevuld blijft en waar vogels vaak uit drinken. De kaardebol trekt verder veel bijen, zweefvliegen en hommels aan. Ten slotte is deze plant merkwaardig mooi met zijn stekelbloemen zomers, ‘s winters met een laagje rijp, of als droogbloem. Kaardebollen zijn eersteklas planten.

Putter / Shutterstock Met een zadenmengsel doet u putters een plezier, maar vooral kleine zaadjes, zoals nyerzaad, waarderen ze.

Putters voeren

In een puttertuin eten de putters ook van voertafels en silo’s. Met een zadenmengsel doet u ze al snel een plezier, maar met name kleine zaadjes, zoals niger- of nyerzaad, waarderen ze. Mocht u ruimte hebben voor het aanplanten van een els, dan is het helemaal feest. In de winter mogen ze namelijk graag zorgvuldig de zaden uit de elzenproppen pikken.

Putter / Jouke Altenburg Beter één putter in de tuin, dan tien in een kooi vinden we nu, dus aan de slag met die puttertuin!

Waarom de putter putter heet

Tot besluit nog een laatste weetje over de putter. Sinds het begin van de Christelijke jaartelling, tot vrij recent, werden putters vaak in kooitjes in huis gehouden. Vooral wij Hollanders hadden als liefhebberij het vogeltje tam te maken en kunstjes te leren. Eén truc was het letterlijk putten van zijn eigen water: het dier moest een emmertje omhoog hijsen aan een touwtje om te kunnen drinken. Vandaar de naam putter.

Beter één putter in de tuin, dan tien in een kooi vinden we nu, dus aan de slag met die puttertuin!

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leert u van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. U ontvangt meteen
de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Mijn tuin een vogelparadijs

Wordt u ook zo blij van vogels in uw tuin of op uw balkon? Hangt u wel eens een vetbolletje voor ze op? U kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in uw buurt leven en hoe u deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck