Navigatie overslaan
Gierzwaluw / Shutterstock Alle berichten

Utrecht kiest voor diervriendelijk bouwen

Geplaatst op 19 februari 2019

De gemeente Utrecht gaat diervriendelijk bouwen. Vogelbescherming is daar blij mee, want dat kan het verschil maken voor vogels die van de bebouwde kom afhankelijk zijn, zoals de huismus en gierzwaluw. Gitty Korsuize, adviseur stedelijk groen & stadsnatuur in Utrecht, ziet niet alleen voordeel voor stadsvogels, maar ook voor bewoners.

Waarom heeft Utrecht deze stap gezet?

“Gezond stedelijk leven voor iedereen, dat is ons uitgangspunt bij de groei van Utrecht. En met iedereen bedoelen we ook de dieren. Vogels zijn leuk om naar te kijken en te luisteren. Maar dat niet alleen. Vogels en natuur helpen mensen ook om te ontspannen. Heel belangrijk. Dieren helpen ons daarbij om de stad schoon te houden, en plagen te voorkomen.”

Huismus / Arnold van Kreveld Huismussen leven juist graag in steden en dorpen, als er maar nestplekken zijn en genoeg groen. Huismus / Arnold van Kreveld

Wat doet de gemeente Utrecht voor vogels? Wat houdt ‘diervriendelijk bouwen’ in?

“Bij nieuwbouw van onze eigen gemeentelijke panden, hangen we bijvoorbeeld nestkasten op voor de huismus of gierzwaluw, of verblijfsplaatsen voor de gewone dwergvleermuis. Voor huismussen moeten er dan natuurlijk ook hagen of struiken komen. De omgeving moet groen genoeg voor ze zijn om in te leven, anders hebben ze niks aan die kasten.”

“En, als we ontwikkelaars vragen om met een goed plan te komen voor gebieden die we willen ontwikkelen, dan is diervriendelijk bouwen verplicht, anders word je uitgesloten van deelname.”

Welke rol heeft Vogelbescherming gespeeld?

“Jullie hebben de stadsvogelcampagne gelanceerd en daarmee de aandacht op stadsvogels gevestigd. Hierdoor is er nu overal veel meer interesse voor de stedelijke natuur. En de stadsvogeladviseurs hebben geadviseerd bij een aantal inspirerende projecten: gierzwaluwkasten in de hoogbouw aan de Talmalaan, huismussen in Lunetten, noem maar op.”

Groene gevel / Hannah Hirsch Diervriendelijk bouwen, maar ook natuurvriendelijk onderhouden van je tuin, balkon óf gevel. Groene gevel / Hannah Hirsch

Hoe kunnen mensen in andere steden dit voor elkaar krijgen?

“De groenste stad krijgen we wanneer de gemeente en bewoners samenwerken. Diervriendelijk bouwen, maar ook natuurvriendelijk onderhouden van het openbaar groen én je tuin of balkon, en alles wat hier tussen zit. Verder kunnen bewoners hun gemeentebestuur oproepen om net als Utrecht te zorgen voor meer ruimte voor dieren bij nieuwbouwplannen.”

Wat doet u zelf om vogels te helpen?

“Ik zorg voor een natuurrijke tuin waar vogels de drie v’s vinden: voedsel, verstopplekken en voortplantingsplekken. Als het sneeuwt of vriest strooi ik vogelvoer in mijn tuin en hang ik vetbollen op, maar alleen als het echt koud is. En vanuit mijn baan als stadsecoloog help ik vogels op veel verschillende manieren; ik adviseer bewoners, het bestuur, projectleiders en projectontwikkelaars.”

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Checklist Vogelvriendelijk Bouwen

De Checklist Groen Bouwen biedt hulp bij effectief 'vergroenen'. We helpen iedereen op weg die zich bezig houdt met nieuwbouw, renovatie, projectontwikkeling of planvorming. Grote partijen, maar ook particulieren met een eigen huis.

Start de checklist