Navigatie overslaan
Huismus / Shutterstock Alle berichten

De gezelligste vogel van Nederland

Geplaatst op 13 oktober 2021

Geen vogel zo gezellig als de huismus. Altijd samen met een boel andere stellen bij elkaar en altijd op dezelfde plek! U kunt 5 dingen doen om uw tuin een thuis voor ze te maken.

Eerst maar een misverstand wegwerken. Wat wij 'gezellig' noemen, is voor een mus natuurlijk louter overleven. Huismussen leven, slapen, broeden, eten en doen eigenlijk alles wat ze doen in groepsverband. Zo kunnen ze elkaar waarschuwen voor mensen, katten, sperwers, ratten en alles wat in hun ogen riskant is.

Huismus water / Nicole de Wal Fotogalerij Als de één baddert, houdt de ander een oogje in het zeil. Huismus water / Nicole de Wal Fotogalerij

Mussen roepen elkaar voor het eten

Als u de vogels wel eens voert, is het u vast opgevallen dat mussen er altijd als de kippen bij zijn. Het voer raakt de grond nog niet of het miegelt ervan. Hoe weten ze toch zo snel dat het eten klaar staat? Logisch: ze seinen elkaar niet alleen bij gevaar, maar óók als er wat te halen is. Het lijkt misschien niet slim, omdat ze dan veel concurrenten hebben bij het eten. Toch profiteren ze er allemaal van, want samen hebben ze ook sneller in de gaten als er ergens wat te halen is. Als u vaak voert, beginnen ze al te kwetteren als u naar buiten komt.

huismus zandbad / Shutterstock Met een volle buik is het mussenleven een luizenleven. U ziet ze gemoedelijk zandbadderen of lummelen. huismus zandbad / Shutterstock

Het luizenleven van de mus

Hebben ze een volle buik, dan is het mussenleven een luizenleven. Dan ziet u ze gemoedelijk badderen, opgetogen kwetteren in de heg, of lekker lummelen in de zon. Soms nemen ze een zand- of zonnebad om de veren te verzorgen en parasieten kwijt te raken. Wel weer met z’n allen natuurlijk; ze houden om de beurt een oogje in het zeil.

De grootste afname lijkt voorbij

Het is lang erg slecht gegaan met de huismus in Nederland. Het aantal is in de afgelopen dertig jaar gehalveerd en hij staat dan ook niet voor niets op de Rode lijst van de Nederlandse Broedvogels. De grootste afname lijkt nu gelukkig voorbij: de recente aantallen schommelen

Huismus voer / Anja Janszen Fotogalerij Huismussen voelen zich thuis bij mensen, maar hebben wel een paar bescheiden wensen. Huismus voer / Anja Janszen Fotogalerij

De huismus voelt zich thuis bij mensen

Huismussen voelen zich overal thuis waar mensen wonen, dus ook in de stad. Wonen ze bij u? Dan blijven ze daar, winter en zomer. De meeste huismussen leven in een groene, rommelige omgeving aan de stadsranden of op het platteland. Logisch, in een omgeving vol tegels en beton vinden ze nu eenmaal geen nestplekken of voedsel.

Huismus / Pixabay In een groenblijvende haag of struik, zijn ze zomer en winter veilig en beschut. Huismus / Pixabay

5 Tips om de huismus te helpen

U kunt vijf dingen aanbieden om huismussen te helpen of om ze over te halen ook uw tuin te koloniseren. Let wel: huismussen blijven hun hele leven op een plek, dus willen ze wel dat uw tuin voldoet aan álle wensen! Ontbreekt één van deze zaken? Snel werk van maken!

  1. Een (altijd groene) haag, stekelige struik of klimplant. Denk aan conifeer, klimop, hulst of een beuk- of ligusterhaag. Huismussen houden van behaaglijke beschutting.
  2. Een zanderig plekje (haal gewoon een stoeptegel weg). Een zandbad helpt bij het verzorgen en gezond houden van hun veren.
  3. Een platte schaal met water of een vijver met een vlakke oever. Om te badderen en te drinken.
  4. Wat extra voer: mengsels met zaden en pitten op een voertafel of gewoon op de grond. Daarnaast hebben ze in de broedtijd insecten nodig voor hun jongen, die lokt u met bloeiende bloemen en een minivijver.
  5. Voldoende nestgelegenheid: hang eens een nestkast voor ze op.

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus