Navigatie overslaan
Huismussen / Shutterstock Alle berichten

Huismussen / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

De gezelligste vogel van Nederland

Geplaatst op 25 november 2016

Geen vogel zo gezellig als de huismus. Altijd samen met een boel andere stellen bij elkaar en altijd op dezelfde plek! U kunt 5 dingen doen om uw tuin een thuis te maken voor huismussen. Doen!

Eerst maar een misverstand wegwerken. Wat wij 'gezellig' noemen, is voor een mus natuurlijk louter overleven. Huismussen leven, slapen, broeden, eten en doen eigenlijk alles wat ze doen in groepsverband. Enkel en alleen omdat ze elkaar dan kunnen waarschuwen voor mensen, katten, sperwers, ratten en alles wat in hun ogen riskant is.

Kost-staat-klaar-kwettertje

Het voer raakt de grond nog niet of het ziet zwart van de mussen. Hoe weten ze toch zo snel dat de kost klaar staat? U voelt de bui al hangen: ze seinen elkaar niet alleen bij gevaar óók als er wat te halen is. Als u vaak voert, beginnen ze al te kwetteren als je naar buiten komt.

Hebben ze een volle buik, dan is het mussenleven een luizenleven. Dan zie je ze gemoedelijk badderen of lekker lummelen in de zon (ogenschijnlijk, want ook dat heeft een functie: parasieten kwijt raken!). Wel weer met z’n allen natuurlijk; ze houden om de beurt een oogje in het zeil.

Thuis voor de huismus

Huismussen voelen zich overal thuis waar mensen wonen, dus ook in de stad. Wonen ze bij u? Dan blijven ze daar, winter en zomer.

Niet? Dan kunt u 5 dingen doen om jouw tuin een thuis te maken voor huismussen. Ze staan hieronder. Let wel: de huismus blijft zijn hele leven op een plek, dus willen ze wel dat jouw tuin voldoet aan álle wensen! Ontbreekt één van deze 5 dingen? Snel werk van maken!

Het is heel lang slecht gegaan met de huismus in Nederland, hij staat op de Rode lijst van de Nederlandse Broedvogels. Hun aantal is in de afgelopen dertig jaar tijd gehalveerd; vooral in oude binnensteden lijken ze het moeilijk te hebben. Ondertussen lijkt die afname gestopt. En een geluk is dat huismussen snel weer nieuwe plekken koloniseren. 

Vijf tips voor de perfecte huismussentuin

  1. (Altijd groene) hagen, stekelige struiken en klimplanten. Denk aan conifeer, klimop, hulst en liguster. Huismussen houden van behaaglijke beschutting.
  2. Een zanderig plekje (haal gewoon een stoeptegel weg). Een zandbad helpt bij het bestrijden van parasieten.
  3. Een platte schaal met water of een vijver met een vlakke oever. Om te badderen en te drinken.
  4. Wat extra voer: mengsels met zaden en pitten in een silo, op een voertafel of gewoon op de grond.
  5. Voldoende nestgelegenheid: nestkasten.

Tuinvogelconsulenten

Wilt u zelf iets doen voor vogels in uw tuin of op uw balkon? Onze Tuinvogelconsulenten helpen u graag met een persoonlijk advies op maat. In heel Nederland zijn deze deskundige vrijwilligers van Vogelbescherming actief.

Vind hier een Tuinvogelconsulent bij u in de buurt

Meer vogels in uw tuin?

Maak van uw tuin een vogeloase. Het gratis magazine Vogels dichterbij staat boordevol mooie foto’s over vogels kijken en praktische tips over vogels voeren, nestkastjes en vogelvriendelijke tuinen.

Bestel Vogels dichterbij

Meer over

stadsvogels klimop jeanetvanzoelen huismus tuininrichting

Deel dit bericht