Navigatie overslaan
Patrijs / Vilda Alle berichten

Patrijs in de spotlight

Geplaatst op 22 maart 2018

Een schel ‘krrrik, krrrrik’ horen we klinken over de verder lege en stille polder bij Burghsluis in Zeeland. Het is 5.45 uur in de vroege ochtend en nog donker, maar de patrijzen zijn al lang wakker en roepen naar ons terug.

Chris Vreugdenhil, Alex Wieland en Caroline Geluk van Het Zeeuwse Landschap (HZL) en Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) houden een geluidsboxje in de lucht met de lokroep van de patrijs. Het werkt, de patrijzen laten zich horen. Dit is normaal gesproken een gestandaardiseerde methode om te monitoren hoe het gesteld is met de populatie, maar vandaag willen ze de patrijzen voor een ander doel lokaliseren.

Team Binnenste Buiten Chris Vreugdenhil, Alex Wieland, Camilla Dreef en Caroline Geluk tijdens de televisieopnames Team Binnenste Buiten

Al patrijzen gezien?

Een uurtje later komt de filmcrew van het Nederlandse televisieprogramma BinnensteBuiten aangereden. “En, al patrijzen gezien?” is de eerste vraag die regisseuse Heidi stelt nog voordat ze goed en wel de auto uit is gestapt. Camilla Dreef (vogelaar en ambassadeur van Vogelbescherming Nederland) komt bij ons staan met haar verrekijker in de aanslag. De cameraman en geluidsman installeren hun apparatuur, Caroline en Camilla krijgen een zender op en de opnames kunnen beginnen.

Opname BinnensteBuiten Patrijs in het veld vastgelegd door cameraman Opname BinnensteBuiten

Samenwerking met boeren

Op verschillende akkers laat Caroline zien welke maatregelen de boeren treffen voor het aantrekken van meer patrijzen en andere akkervogels. Het Zeeuws Landschap en Landschapsbeheer Zeeland onderhouden een intensieve samenwerking met de boeren om te kijken hoe er ruimte gecreëerd kan worden voor de akkervogels binnen hun bedrijfsvoering. Dit doen ze door de akkers in te richten met specifiek op de patrijs afgestemde maatregelen. Want als de patrijs het naar zijn zin heeft, zullen er ook andere akkervogels voorkomen.

Meer biodiversiteit

De maatregelen zorgen voor genoeg veilige nestplekken, insectenrijke vegetatie voor opgroeiende kuikens en wintervoedsel voor volwassen patrijzen om de winter door te komen. Het doel is om in vier jaar tijd 30% meer biodiversiteit te realiseren. Niet alleen in het voorbeeldgebied in Zeeland, maar ook in Brabant, Engeland, Schotland, Duitsland en Vlaanderen.

PARTRIDGE project

Door deze internationale samenwerking in het kader van het project PARTRIDGE zal de biodiversiteit in deze akkerbouwgebieden een sterke impuls krijgen. Vogelbescherming Nederland, Het Brabants Landschap, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Het Zeeuwse Landschap zetten zich in om te laten zien dat de patrijs te redden is. Lees op onze PARTRIDGE pagina meer over dit project.

Logo PARTRIDGE Logo PARTRIDGE

Deze aflevering van BinnensteBuiten wordt uitgezonden op donderdag 22 maart om 18:50 uur op NPO2 en wordt de dag erna rond het middaguur herhaald.

Alles over akkervogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.

Download factsheets

PARTRIDGE project

Lees hier alles over het internationale PARTRIDGE project. Bloemenblokken, keverbanken en patrijzenhagen zorgen ervoor dat akkervogels zoals de patrijs niet uitsterven in Europa.

lees meer