Navigatie overslaan
Patrijs / Koos Dansen Alle berichten

Succesvol patrijzenproject met drie jaar verlengd

Geplaatst op 28 juni 2019

Het internationale project PARTRIDGE voor de patrijs krijgt een verlenging en wordt uitgebreid. Verschillende natuurorganisaties hebben de handen ineen geslagen om de patrijs te redden en daarmee de hele biodiversiteit op het boerenland sterk te verbeteren. De genomen maatregelen blijken zo succesvol dat de EU via Interreg nu een extra subsidie heeft gegeven. Zo kan het project worden uitgebreid van 5 naar 7 landen en kan het effect van de maatregelen beter in kaart worden gebracht.

De patrijs staat al jaren op de Rode Lijst. In heel West-Europa gaat het slecht met deze ooit zo gewone boerenlandvogel. In Nederland is de populatie sinds de jaren ’70 maar liefst met 95 procent afgenomen. Leefden er in 1975 nog 100.000 patrijzenpaartjes in ons land, vandaag de dag zijn dat er rond de 5000. Met het Interreg-project PARTRIDGE willen natuurorganisaties in Engeland, Schotland, Duitsland, België en Nederland laten zien dat er op het moderne platteland nog wel degelijk toekomst is voor de patrijs.

Interreg is een Europese regeling, waarbinnen partijen uit meerdere landen samenwerken aan projecten op het terrein van ruimtelijke en regionale ontwikkeling.

Bloemblokken en keverbanken

Dankzij een Interreg-subsidie zijn in Engeland, Schotland, Duitsland, Vlaanderen en Nederland tien voorbeeldgebieden optimaal ingericht voor de patrijs. De Nederlandse voorbeeldgebieden liggen in West Brabant (Land van Heusden en Altena) en op Schouwen-Duiveland in Zeeland. Zo zijn er bloemblokken en keverbanken aangelegd en kregen boeren en beleidsmakers voorlichting over wat zij kunnen doen om de biodiversiteit op het platteland te herstellen.

Succesvolle start

Het project PARTRIDGE kende sinds de start in november 2016 een vliegende start. Zo zorgt de aanleg van keverbanken voor een bewezen toename van insecten. Dankzij PARTRIDGE hebben patrijzen in de voorbeeldgebieden in Brabant en Zeeland nu meer dekking tegen roofdieren en kou, voeding om de winter door te komen, meer insecten en zaden.

Verlenging voor 3 jaar

Door de verlenging met drie jaar is er meer tijd om de patrijzen goed te kunnen volgen en daarmee het resultaat over een langere termijn. De verlenging biedt ook de mogelijkheid voor Zweden en Denemarken om aan te sluiten en zo kennis en ervaring over de bescherming van patrijzen uit te wisselen.

Deelnemende Nederlandse organisaties zijn Vogelbescherming Nederland, Brabants Landschap, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Het Zeeuwse Landschap. In dit project wordt nauw samengewerkt met boeren, collectieven voor agrarisch natuurbeheer, wildbeheereenheden, vogelwerkgroepen en vrijwilligers.

Alles over akkervogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.

Download factsheets

PARTRIDGE project

Lees hier alles over het internationale PARTRIDGE project. Bloemenblokken, keverbanken en patrijzenhagen zorgen ervoor dat akkervogels zoals de patrijs niet uitsterven in Europa.

lees meer