Navigatie overslaan
Koolmees en merel met nestmateriaal / Willie Joosten - Paul Voogsgerd - Alphons Borst Alle berichten
Koolmees en merel met nestmateriaal / Willie Joosten - Paul Voogsgerd - Alphons Borst Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Nesteldrang: zo helpt u vogels bouwen

Geplaatst op 1 april 2021

Dit is uw kans om tuinvogels zover te krijgen dat ze bij u komen broeden, want ze zijn nú op zoek naar nestplekken. Geef ze voedsel, veiligheid én verschillende soorten nestmateriaal.

Luistert u ook vol jaloezie naar verhalen van mensen die blijkbaar ieder jaar wel een nestje van ’t één of ander in de tuin hebben? En schattige jonkies op de schutting? Kom nu in actie en ben dit jaar één van de gelukkige tuin-met-vogelnest-bezitters. Ook fijn voor de vogels natuurlijk.

Holletjes - in bomen, gebouwen of nestkasten - of een lekkere stekelige boom of struik, daar zijn veel tuinvogels nu naar op zoek om een nest in te bouwen. Ze kijken niet alleen naar de nestplek zelf, maar ook naar het gebied eromheen: is er genoeg voedsel, zijn er veilige rustplekken? Hang dus nog gauw een nestkastje op, zorg voor bloemen (die leveren insecten en zaden) en struiken (die leveren bessen en veilige plekken). En help ze de streep over met een ruim aanbod van geschikte nestmaterialen om het nest te bouwen of te bekleden.

Ringmus nestkast / Shutterstock Hang nog gauw een nestkastjes op, want vogels zijn nú op zoek naar nestplekken. Ringmus nestkast / Shutterstock

Verschillende soorten nesten

Vogels die een takkennestje bouwen in een boom of struik, wensen vaak takjes van verschillende lengte en flexibiliteit en zacht materiaal om het te bekleden. Bijvoorbeeld merel, winterkoning of heggenmus. Holenbroeders, zoals mezen, zoeken vaak vooral zachte materialen om het holletje veilig te maken voor hun eieren en jongen. Andere vogels metselen graag met klei, zoals de boomklever (die de juiste grootte voor zijn ingang wil hebben) en de huiszwaluw, die een kommetje onder de dakrand kleit. Die vogels zijn blij met een blubberplas.

Huiszwaluw / Shutterstock Vogels die kleien, zoals huiszwaluw en boerenzwaluw, zijn blij met een stukje tuin dat u nat houdt. Metselbijen ook. Huiszwaluw / Shutterstock

Veilig nestmateriaal

U kunt vogels al die verschillende soorten nestmaterialen aanbieden. Bijna alles mag, maar zorg ervoor dat het biologisch afbreekbaar is en geen giftige stoffen bevat (dus bijvoorbeeld geen plastic of synthetische stoffen). Ontroerend en grappig hoe ze met snavels vol af en aan vliegen. Ook boeiend om te zien wat ze kiezen.

Nestmateriaal voor de bouw van het nest:

  • Takjes en bladeren in alle maten
  • Lange dennennaalden
  • Modder
  • Snoeiafval
Pimpelmees / Pixabay Gras, mos, haren van huisdieren, plukken katoen: holenbroeders zijn blij met alle zachte materialen. Pimpelmees / Pixabay

Nestmateriaal voor de binnenbekleding:

Nestmateriaal aanbieden

Takjes, bladeren en dennennaalden vinden vogels gewoon in uw tuin. U kunt het in een hoekje vegen, samen met wat snoeiafval, of aanbieden in een metalen mand. Als u een vijver met een schuine oever hebt, zit het ook goed met de modder. Anders kunt u een plek in de tuin goed nat houden met water uit de regenton. Wees niet verbaasd als ook de metselbijen daar dankbaar gebruik van maken.

Voor het aanbieden van de zachte binnenbekleding van het nest, krijgt Vogelbescherming foto’s van de meest ingenieuze oplossingen: oude sokken met gaten erin geknipt, gardes (zo’n klopper voor dressings enzo), theepotten die aan een oor hangen, mooie mandjes, gazen constructies, noem maar op. Wees creatief! Bundeltjes nestmateriaal omwikkelen met ijzerdraad en met en lusje ophangen kan ook. Er zijn daarnaast allerhande creaties te koop, leuk om nu cadeau te doen.

Kauw / Shutterstock Natuurlijk vinden de vogels ook zonder u wel wat voor hun nest. Gewoon uit de koe trekken! Kauw / Shutterstock

Broedende vogels in uw tuin?

Lukt het en komen er echt vogels in uw tuin broeden? Help ze dan nóg een handje, door bijvoorbeeld gedroogde meelwormen te voeren. De meeste jonge vogels eten alleen eiwitrijke insecten, dus daarmee maakt u het leven van de ouders een stuk gemakkelijker. Verstoor het nestje niet, dus snoei de boom of struik waarin of waaraan ze zitten dit jaar pas na het broedseizoen. En hoe leuk het ook is, gun de jongen hun rust! Kijken van afstand dus, genieten en sterke verhalen vertellen aan iedereen die het maar horen wil! 😉

Pimpelmees jong / Wilhelm Thieme Fotogalerij Jonge pimpeltjes zijn nog zo grappig nieuwsgierig en onhandig. Soms sta je ernaast en merken ze je amper op. Pimpelmees jong / Wilhelm Thieme Fotogalerij

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Beleef de Lente

De camera’s van Beleef de Lente zijn vanaf begin maart tot eind juli aan bij verschillende vogelsoorten zoals de visarend, oehoe, steenuil, ooievaar, bosuil en nog veel meer.

Kijk de clipjes en lees de blogs