Navigatie overslaan
Kolibrie vlinder / Pixabay Alle berichten
Kolibrie vlinder / Pixabay Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Moeiteloos meer vlinders én vogels

Geplaatst op 12 mei 2023

Geen vogel kan leven zonder insecten, dus die moet u in de tuin zien te krijgen. Tenminste, als u vogels wilt helpen en een kleine bijdrage aan de biodiversiteit wilt leveren. Vlinders zijn natuurlijk ook nog eens fantastisch mooi om naar te kijken. Daarom: 4 vlindertips.

Om van een nest vol snavels te komen tot zelfredzame pimpelpubers, zijn flink wat insecten en kleine diertjes nodig. In het begin rupsen, larven en wormen, want die zijn lekker dik, licht verteerbaar en vol vet en eiwit. Later ook spinnetjes, vliegjes, vlinders en zo, want daarvan maken vogels -onder meer- veren. Help de vogels in uw tuin dus een handje, door de insecten te helpen. 

Pimpelmees rups / Pixabay Om te komen tot ietwat zelfredzame pimpelpubers, zijn flink wat rupsen nodig. Pimpelmees rups / Pixabay

Vlinders wil toch iedereen?

Insecten helpen klinkt wellicht niet aanlokkelijk. Niemand zit te wachten op een tuin vol luizen of muggen (al moet gezegd: die vervullen ook hun rol op de wereld). Maar vlinders, die wil toch iedereen? Vlinders zelf stellen vier eisen aan de tuin:

  1. Voedselplanten voor rupsen Veel rupsen zijn namelijk kieskeurig en vlinders leggen hun eitjes dus op planten die de rups lust. Bij boomblauwtjes is dat bijvoorbeeld klimop, heide en hulst.
  2. Bloeiende planten met nectar voor de vlinders. Vooral veel vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes te kunnen leggen. Atalanta's en dagpauwogen vinden daarnaast rottend fruit lekker. Een halve rotte appel of peer op de grond is dus niet alleen voor de merel feest.
  3. Zonnige plekjes uit de wind. Vlinders zijn tenslotte koudbloedig en kunnen pas vliegen als hun lichaamstemperatuur tenminste 20°C is, maar 30°C is beter.
  4. Een schuilplaats in de winter. Als het in de herfst koud wordt gaan de vlinders in winterrust. Sommige doen dat als vlinder, andere als pop, rups of eitje. Beschutte plekken vinden ze dan bijvoorbeeld tussen snoeihout of droge plantenresten. Ruim uitgebloeide planten daarom niet op, daar overwinteren ze!
Boomblauwtje / Jelle de Jong Als boomblauwtjes hebben gepaard, leggen ze hun eitjes op klimop, heide of hulst, want dat eten hun rupsen. Boomblauwtje / Jelle de Jong

Bloemenweide

Iets anders waar zowel vogels als vlinders blij mee zijn, is het stoppen met maaien op (een deel van) uw gazon. Al is het maar een strookje. Mensen zijn daar eigenlijk ook vaak blij mee, dat geeft ruimte om langer koffie te drinken.

Maai een keer of twee per jaar en haal het maaisel weg. Zaai geen gras, geef geen mest en kijk wat opkomt. Herderstasjes, madeliefjes, klaver, speenkruid, ooievaarsbek, soms totaal onherkenbare planten. Dat is exra leuk; een uitdaging om uit te zoeken. Duurt dat allemaal te lang naar uw smaak? Zaai dan een biologisch, inheems bloemenmengsel. Het vogelvoordeel: bendes met bijen, kevertjes, zweefvliegen, vlinders en meer van dat slag.

Koolwitje / Shutterstock Een bloemenweide in plaats van een strak grasveld. Het is anders, maar denk er eens over. Koolwitje / Shutterstock

Denk driemaal na

Denk daarbij driemaal na voor u een boom of grote struik kapt (omdat ie toch wel veel schaduw geeft), of de buurman zo ver probeert te krijgen. Want een vogel heeft niet alleen voedsel nodig, maar ook een boom of een paar struiken om veilig te rusten of te broeden. En die boom of struik zorgt meteen voor nóg meer soorten insecten. Een win-win situatie dus. Snoeien moet af en toe gebeuren, maar liefst niet alles tegelijk en niet in het broedseizoen!

Citroenvlinder / Elwin van der Kolk Citroenvlinder / Elwin van der Kolk

Met veel dank aan onze partner De Vlinderstichting voor alle vlindertips! Wilt u meer weten over tuinieren voor vlinders of bijen of het gratis boekje hierover aanvragen? Ga dan naar vlinderstichting.nl.

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus