Navigatie overslaan
Koolwitje op lavendel / Shutterstock Alle berichten

Koolwitje op lavendel / Shutterstock

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Moeiteloos meer vlinders én vogels

Geplaatst op 8 mei 2017

Vrijwel geen vogel kan leven zonder insecten, dus die moet u in de tuin zien te krijgen. Tenminste, als u vogels wilt helpen. Begin met het lokken van vlinders; prachtige insecten die de tuin verrijken, ook voor uzelf!

Om van schetterende snaveltjes te komen tot een tak vol pluizige, pas uitgevlogen vogeltjes, zijn flink wat insecten (en dergelijken) nodig. In het begin rupsen, larven en wormen, want die zijn lekker dik, licht verteerbaar en vol vet en eiwit. Later ook spinnetjes, vliegjes, vlinders en zo, want daarvan maken vogels -onder meer- veren. De ouders werken zich te pletter!

Vlinders wil toch iedereen?

Niemand zit te wachten op een tuin vol slakken of muggen, maar vlinders, die wil toch iedereen? Vlinders zelf stellen vier eisen aan de tuin:

Koolmees / Shutterstock

Appeltje-eitje

Die vlinder-eisen zijn best te realiseren, zelfs in een bestaande tuin. Wat tegels eruit, wat bewust gekozen planten zaaien of poten en daarna laten liggen in de winter. Appeltje-eitje. Het mooie is: een vlindervriendelijke tuin is in het broedseizoen ook aangenaam voor hommels, bijen en andere insecten en geeft in het najaar bessen en zaden. Gevarieerd vogelvoedsel in verschillende jaargetijden dus.

Denk driemaal na

Denk daarbij driemaal na voor u een boom of grote struik kapt (omdat ie toch wel veel schaduw geeft), of de buurman zo ver probeert te krijgen. Want vogels hebben aanvullende eisen. Naast voedsel hebben ze óók een boom en een paar struiken nodig om veilig te rusten of te broeden. En die boom of struik zorgt meteen voor nóg meer soorten insecten. Een win-win situatie dus. Snoeien moet af en toe gebeuren, maar liefst niet alles tegelijk en niet in het broedseizoen!

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via email. Tuintips, mooie vogels, columns, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

 

Aanmelden Vogels Digitaal

Gratis magazine Vogels Dichterbij

Tuinvogels herkennen, handige voedertips, tuinadvies, verrekijkers en de allerleukste vogelcadeaus! Kortom, een heerlijk blad om te bewaren en te delen.
Haal de natuur in huis met dit
prachtige magazine!

Bestel gratis

Meer over

insecten tuinvogels jeanetvanzoelen vogeltuin tuininrichting

Deel dit bericht