Navigatie overslaan
De groene wijk Berckelbosch Alle berichten

Mensen én vogels waarderen deze wijk

Geplaatst op 22 november 2021

Het traject van duurzaam idee naar duurzame wijk kost vaak jaren. Maar in de nieuwe wijk Berckelbosch Eindhoven gaat het een stuk sneller. Met maar liefst duizend woningen werkt het project van Ballast Nedam Development als doorlopende proeftuin waarin de laatste duurzame ontwikkelingen meteen in de praktijk kunnen worden gebracht, vertelt projectontwikkelaar Michiel Blom. Het project werd daarmee de Brabantse winnaar van de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen.
Michiel Blom, Ballast Nedam Devolopment Michiel Blom, Ballast Nedam Devolopment

De grote omvang van Berckelbosch zorgt juist voor snelle verduurzaming?

“In de afgelopen jaren hebben we duurzaamheid en vooral gezonde verstedelijking steeds hoger in het vaandel gekregen bij Ballast Nedam Development. Normaal gesproken duurt het in de bouwwereld dan wel een jaar of vijf voordat je nieuwe inzichten daadwerkelijk in de praktijk kunt brengen. Maar bij ons lag er al een proeftuin klaar: de structuren van Berckelbosch lagen al vast, in de basis wisten we hoe de wijk eruit kwam te zien, maar vijfhonderd van de duizend woningen waren nog niet gebouwd. Die open plekken in het plan gebruiken we nu om de duurzaamheid te verhogen. We creëren er lucht en ruimte, we maken gezonde, duurzame woningen. Er is minder aandacht voor auto’s en meer voor langzaam verkeer. En we creëren ruimte voor community, voor elkaar ontmoeten en samenzijn in de groene zones.”

Hoe ziet dat er concreet uit?

“Dit deel van Eindhoven ligt tussen twee ecologische zones die we met elkaar verbinden. We handhaven de bestaande bomen en vervangen stenen afscheidingen door groen; dat is goed tegen hittestress. Het groen wordt ook wat wilder, niet zo strak en geschoren; het wordt laag-intensief of extensief beheerd. Dat trekt meer insecten en vogels.”

“Ook leggen we wadi’s aan: brede, platte kuilen die met elkaar in verbinding staan en overtollig regenwater kunnen bergen. Die kun je dubbel gebruiken want meestal staan ze droog, dan kun je er bloemen en planten laten groeien en speelelementen aanleggen voor kinderen.”

Recreëren in het groen bij Berckelbosch Recreëren in het groen bij Berckelbosch

“Veel woningen liggen oost-west, wat ideaal is voor zonnepanelen. Die moeten net zo veel elektriciteit opleveren als de woningen gebruiken. De volgende lichting woningen wordt ook energieleverend; zij wekken 10% meer op dan ze zelf en hun bewoners nodig hebben. Verder gebruiken we duurzame materialen. We metselen niet meer alles maar bouwen niet-dragende wanden in houtskeletbouw. Per woning bouwen we minimaal twee of drie neststenen in. Dat doen we in samenwerking met Vogelbescherming en de Zoogdiervereniging, en met steun van de provincie”

“In het groen rond de woningen ontwikkelen we plekken voor bewegen en ontmoeten. Het gebied ligt dicht bij het Eindhovens Kanaal en ook in het gebied is veel water. Als je daar een vlonder in legt zorg je ervoor dat je het ook kunt gebruiken, bijvoorbeeld door er te roeien of te suppen. We brengen daar ook sporttoestellen aan en maken er het startpunt voor hardlooproutes door de wijk. Zo activeren we de wijk en creëren we ruimte voor ontmoeting en blijven onze inwoners gezond.”

Kajakker in de groene wijk Berckelbosch Kajakker in de groene wijk Berckelbosch

En de bewoners, spreken jullie die ook aan?

“We doen zeker aan bewustwording. Met het tuincentrum in de buurt gaan we een aantal ecologische voorbeeldtuinen inrichten. Samen met Vogelbescherming proberen we bewoners te enthousiasmeren om hun tuin vogel- en vlindervriendelijk te maken. We delen voorlichtingspakketten uit over vogelkastjes en -voedsel en in het voorjaar gaan we vogelsafari’s organiseren. Mensen waarderen dat zeer. De vogels trouwens ook; sommige vogelkastjes waren al bewoond voordat de woning werd opgeleverd.”

Waarom zijn jullie zo begaan met natuurinclusief?

“Ik zou haast zeggen: als we het niet doen dan is het einde der tijden wel aangebroken. Wij hebben de handschoen opgepakt omdat we zien dat de energietransitie meer hulp nodig heeft. Het Bouwbesluit is daarin geen sturend instrument meer, daarom hebben we ons eigen Ballast Nedam Development Besluit uitgebracht. Daarin leggen we de lat vele malen hoger. Wij bouwen energiezuinig: onze woningen gebruiken geen fossiele energie en wekken hun eigen energie op. Dat maakt het niet eenvoudiger – herhalen wat je altijd deed is altijd makkelijker – maar het maakt het vak wel veel leuker en ik krijg er veel energie van. Wij willen ook laten zien dat het kan en anderen inspireren om het ook te doen. Als iedereen het doet, dan heeft het vele malen meer impact.”