Navigatie overslaan
Versufte roodborst na raambotsing / Shutterstock Alle berichten

Versufte roodborst na raambotsing / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Voorkom dat vogels zich doodvliegen

Geplaatst op 4 april 2019

Honderdduizenden vogels vliegen zich naar schatting jaarlijks te pletter tegen ramen, maar gelukkig is er een simpele manier om dat aantal omlaag te krijgen. Dit kunt u doen om deze onnodige ongelukken te voorkomen.

Hartverscheurend: het horen van die doffe bonk en het vinden de stoffige vogelafdruk op uw raam. Bijna iedereen maakt het wel eens mee.

Meer verstedelijking, betekent meer ramen, dus de kans op een raambotsing wordt groter en groter voor vogels. Dat klinkt ellendig, maar deze wolk heeft toch nog iets van een zilveren randje: we kunnen er wat aan doen.

Afdruk houtduif / Shutterstock Donspoeder of vet zorgt voor de afdruk op het raam nadat een vogel er tegenaan is gevlogen.

Waarom vliegen vogels tegen ramen?

Heel basaal, maar vogels vliegen tegen ramen die ze niet zien. Dat is het geval als een raam lucht of bomen weerspiegelt. Het gebeurt ook bij ramen tegenover elkaar, zodat het lijkt of er een vrije doorgang is. Dit zijn dus de gevaarlijkste situaties, zeker in een vogelvriendelijke omgeving. Daar liggen de kansen.

Ook als zangvogels in doodsangst vluchten voor een sperwer botsen ze regelmatig tegen ruiten, maar tegen blinde paniek is helaas geen kruid gewassen…

Huismus / Pixabay Ramen zijn een probleem voor vogels, als niet duidelijk is of ze er nu wel of niet door kunnen.
Raamstickers Vogelbescherming Raamstickers helpen!

‘Raamslachtoffers’ voorkomen: thuis

Alles wat u aan de buitenkant tegen het raam plakt, zorgt ervoor dat vogels uw raam wél zien. Plakken dus! Klassiek zijn de raamstickers met vogelsilhouet, maar u kunt ook creatief aan de gang en zelf wat maken. Heel effectief is bijvoorbeeld het plakken van horizontale of verticale strepen met een tussenafstand van 10 cm. Liever lekker makkelijk raamstickers kopen? Doe het dan bij Vogelbescherming en steun daarmee ons werk.

Doe verder ’s avonds lampen uit die u niet nodig hebt. Goed voor het milieu en uw portemonnee én het voorkomt dat vogels in de war raken en tegen het raam vliegen.

‘Raamslachtoffers’ voorkomen: op het werk

Veel kantoorgebouwen zijn hoog, met spiegelend glas en vooral trekvogels vliegen hier vaak tegenaan. Bespreek dit met uw collega’s en breng oplossingen voor bedrijven onder de aandacht van uw leidinggevende, manager of directeur. Gebruik daarbij de Richtlijnen voor vogelvriendelijke kantoorgebouwen, opgesteld door de Amerikaanse vogelbeschermingsorganisatie Audubon. Ook is er inmiddels ‘vogelveiligheidsglas’ in de handel, wijs ook daarop.

Koolmees met appel / Pixabay Gelukkig worden gebouwen steeds vaker veilig voor vogels.

Een positieve beweging, doet u mee?

Hoe meer mensen zich realiseren dat ze vogels redden door ramen zichtbaar te maken, hoe minder vogels onnodig sterven. Gelukkig worden gebouwen steeds vaker veilig voor vogels. Er zijn kantoren, galerijen, scholen en zelfs dierentuinen met gekleurd, mat of gestreept glas.

Een mooi voorbeeld zijn de transparante (gekleurde) geluidsschermen langs rijkswegen die Rijkswaterstaat nu standaard voorziet van horizontale of verticale strepen. U kunt ze overal zien staan, let er maar eens op. Met een beetje goede wil en creativiteit worden al die vogel-veilige bouwwerken ook nog prachtig. Een positieve beweging, doet u mee?

IJsvogel / Hans Peeters Helpt u mee om dit te voorkomen? En wilt u dode vogels doorgeven? Veel dank!

Wat te doen met een ‘gebotste’ vogel?

Een vogel die tegen uw raam vliegt, is daarna vaak suf. Laat hem een uurtje rustig bijkomen van de stress en de klap op een veilig, koel plekje, eventueel in een kartonnen doosje. Als het dier weer op de poten staat en fit oogt, kunt u hem gewoon vrijlaten. Is dat niet het geval, schakel dan een vogelasiel of dierenambulance in.

Wilt u dode vogels melden bij Sovon en geringde vogels doorgeven bij het Vogeltrekstation?

Fijn, want dan komt er inzicht in de leefwijze en doodsoorzaken van vogels en dat leidt tot betere bescherming.

Aanbiedingen in de webshop

Neem voor de beste aanbiedingen op vogelgebied een kijkje in onze webshop. Van metalbird tot mok, van kinderboek tot kijker. Leden krijgen veel extra voordeel.

Aanbiedingen in de webshop

Mijn tuin een vogelparadijs

Wordt u ook zo blij van vogels in uw tuin of op uw balkon? Hangt u wel eens een vetbolletje voor ze op? U kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in uw buurt leven en hoe u deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Meer over

stadsnatuur jeanetvanzoelen checklistgroenbouwen stad raamstickers raamslachtoffer vogeltuin

Deel dit bericht