Door
Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 16 oktober 2024
De meeste vogels zijn inmiddels door de rui en hebben nieuwe, warme, waterdichte veren. Ze kunnen de wereld weer aan: regen, storm en vorst. De vogels die niet wegtrekken naar het warme zuiden, bereiden zich nu verder voor op de naderende winter door een optimale hoeveelheid vet op te bouwen, te rusten en niet ziek te worden. Daarbij kan jij ze helpen in je tuin.
Om de winter in Nederland te overleven, moeten vogels goed opvetten: precies zwaar genoeg worden om nog wel snel en wendbaar te zijn, maar óók reserves te hebben voor de vrieskou. Veel vogels kan je daar niet bij helpen, maar de vogels in je tuin wel. Liefst met natuurlijk voedsel, maar een beetje biologisch bijvoeren kan ook.
Natuurlijk vogelvoedsel in je tuin
Het allerfijnst is het, als vogels in jouw tuin natuurlijk eten vinden, zoals zaden, pitten, insecten en rottend fruit. Laat uitgebloeide bloemen dus staan zodat ze de zaden kunnen eten: kaardenbol, zonnebloem, teunisbloem, zonnehoed, wilde peen enzovoort.
Laat ook waar het kan de afgevallen bladeren liggen of veeg ze onder de heg, want daaronder overwinteren spinnetjes, insecten, wormen en andere kleine diertjes. Goed voor hen, maar ook lekker voor vogels die insecten eten. En zie je lijsters of andere tuinvogels verwoed in een paddenstoel hakken? Dan zijn ze ook vaak op zoek naar slakjes of de larven van insecten.
Plant tenslotte in de herfst nog een bessenstruik of fruitboompje. Denk aan een vuurdoorn, appel- of kersenboompje, lijsterbes of braam. Meer vogelvriendelijke beplanting vind je hier.
Bijvoeren
Heb je een groene, vogelvriendelijke tuin? Dan kan het geen kwaad om wat bij te voeren met biologisch vogelvoer. Maar je kunt ook denken aan vogelvoedsel dat je misschien onbewust in huis hebt, zoals rottend fruit en fruitresten. Snijd appels en peren door, dat pikt makkelijk voor ze. Dat vinden merels en lijsters lekker, maar andere tuinvogels hebben hun eigen voorkeuren voor wat ze eten en waar ze dat graag doen. Elk vogeltje eet zoals het gebekt is en hier lees je precies wat je voor de verschillende soorten in je tuin kunt doen.
Ten tweede zijn vogels blij met een plek waar ze beschut kunnen slapen of zich terugtrekken bij guur weer. Dat kan in een lekkere dichte stekelstruik of groenblijvende naaldboom, zoals hulst of taxus. Ook die kun je nog prima planten in de herfst.
Nestkasten
Kleinere vogels slapen en schuilen ook in nestkasten. Heb je nog geen nestkast in je tuin, dan is dit het perfecte moment om er één op te hangen. Heb je wel nestkasten, maak ze dan nu schoon, zodat vogels die er overnachten of schuilen, geen last hebben van achtergebleven veerluizen of andere parasieten. Kort samengevat gooi je het oude nestmateriaal eruit en borstel je de nestkast goed schoon met heet water. De uitgebreide uitleg staat hier.
We gaan onderzoeken hoeveel bestrijdingsmiddelen eigenlijk voorkomen in onze directe leefomgeving. Hiervoor gaan we uit heel Nederland niet-uitgekomen eieren en dode, jonge koolmezen verzamelen, die na afloop van het broedseizoen achterblijven in nestkasten. Die analyseren we dan op gif. Met verschillende partners doen we dat in het onderzoeksproject ‘Meet de Mees - de koolmees als biomonitoring tool voor de verspreiding van bestrijdingsmiddelen’.
Je raadt het al, daarvoor hebben we jouw hulp nodig! Want als je je nestkasten schoonmaakt, kom je misschien wel dode jonge vogels of oude eieren tegen. Het onderzoek start in het voorjaar van 2025, maar meld je alvast aan via meetdemees@hsleiden.nl, dan word je op de hoogte gehouden van het project en ontvang je precieze uitleg over hoe je kunt helpen. Wil je er eerst wat meer over lezen? Dat kan hier.
Wij mensen kampen in de herfst met allerlei virussen en bacteriën, maar daarin staan we niet alleen. Bijna alle dieren zitten met hetzelfde probleem en moeten de ziektes die ze oplopen overwinnen of eraan sterven. Zorg dus alsjeblieft dat vogels niet ziek worden op jouw voertafel of silo. Daar komen ze namelijk onnatuurlijk dicht bij elkaar om te eten en ligt onderlinge besmetting op de loer. Hygiënisch voeren doe je zo:
Als de winter eenmaal aanbreekt, zullen vele vogels massaal onze tuinen weer opzoeken, zoals ieder jaar. Met minder ‘natuurlijk’ leefgebied, worden onze tuinen steeds belangrijker voor ze. Zoals de biobak het nieuwe natuurlijke leefgebied is voor de fruitvlieg, is de tuin dat voor veel bosvogels. Als we onze tuinen geschikt maken voor vogels, zijn er behoorlijk wat soorten die we zo kunnen behouden in ons land. Oók een kleine tuin, of een balkon, want het gaat juist om al die kleine stukjes bij elkaar: die vormen een enorm natuurgebied, zonder dat we het doorhebben.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.
In de cursus Fluitend je tuin in: zangvogels in Nederland ontdek je twaalf vogels die je in je eigen tuin of op je balkon kunt tegenkomen. Je ontvangt daarnaast ook een basisles over tuinen met leuke feitjes en tips voor hoe je jouw tuin vogelvriendelijk kunt maken.