Alle berichten

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Hygiënisch vogels voeren: 5 tips

Geplaatst op 24 februari 2020

Met stinkend, schimmelend vogelvoer helpt u vogels van de regen in de drup: ze kunnen er ziek van worden. In deze zachte, natte winter is bedorven voer helaas geen uitzondering. Daarom 5 tips om hygiënisch te voeren, dan blijven de vogels gezond!

Als huismussen de vetbollen mijden, dan weet u dat het mis is. Ze lijken een zesde zintuig te hebben voor bedorven voer. De kauwen daarentegen verorberen alles, schimmel of niet, wat niet wil zeggen dat het gezond voor ze is. Gelukkig kunt u met weinig moeite zorgen dat het voer niet bederft. Voorkomen is beter dan genezen tenslotte.

Voer gezond: kleine beetjes die op zijn voor de avond valt.

Gezond vogels voeren: 5 tips

 1. Voer hoeveelheden die voor de avond op gaan, zodat er geen resten overblijven op de grond of op de voertafel. Als het voer nat wordt en lang blijft liggen wordt het een vieze bende.
 2. Borstel of schudt voerhuisjes, voertafels en silo’s regelmatig schoon. Silo's zijn zo ontworpen dat de zaden niet snel nat worden, maar met regen en wind is het niet uitgesloten. Als de zaden gaan klonteren, moet u ze weggooien.
 3. Ververs water in waterbakken regelmatig.
 4. Ontsmet de voer- en waterplaats af en toe met kokend water of een desinfectiemiddel. Een handig tip voor het schoonmaken van kleindere silo's: zet ze gewoon in de vaatwasser.
 5. Vooral vetbollen en vogelpindakaas bederven snel met zacht, nat weer. Het vet ruikt dan vies, er komt een zwarte of witte waas over of de zaden erin beginnen te kiemen. Haal het voer weg als dit gebeurt.
Houdt ook het badderen en drinken gezond: ververs water in schalen regelmatig.

Een zieke vogel in de tuin, wat te doen?

Mocht u in uitzonderlijke gevallen zieke of dode vogels in uw tuin zien, stop dan twee weken met bijvoeren. Op een voerplaats komen vogels namelijk dichter bij elkaar dan wanneer ze in de natuur voedsel zoeken. Zo besmetten ze elkaar sneller en het is beter om dat te voorkomen.

Zieke vogels kunt u het beste met rust laten. Veel meer kunt u eigelijk ook niet doen, want ze laten zich niet pakken en vogelasielen nemen ze niet altijd aan vanwege het besmettingsgevaar. Als u opvallend veel zieke (dode) vogels ziet, kunt u dit melden bij het Dutch Wildelife Health Centre (DWHC). Dit centrum brengt ziekten onder wilde dieren in kaart, zodat de overheid goede maatregelen kan nemen.

Af en toe een muisje in de tuin is ook best gezellig, maar laat het niet uit de hand lopen.

Geen muizen en ratten

Ook beter om te voorkomen: een muizenplaag. Muizen en ratten zijn altijd en overal, maar meestal vallen ze niet op en heeft u er geen last van. Als er 's nachts echter veel voer blijft liggen of als ze bij uw vogelvoer-voorraad kunnen, dan vormen ze soms een plaag. Door het extra voer, planten ze zich namelijk sneller voort. U ziet ze dan door te tuin lopen en merkt in de schuur en vies muizenplasluchtje op.

Tips om wel de vogels te voeren, maar niet de muizen:

 • Zorg er voor dat er 's nachts geen voer blijft liggen waar ze bij kunnen.
 • Bewaar uw vogelvoer in metalen emmers. Plastic zakken of emmers knagen ze namelijk al snel stuk.
 • Hang een opvangschaal onder de voersilo, zodat er minder voer op de grond valt (en blijft liggen).
U weet nu hoe u de vogels fit en gezond houdt, dus voer met plezier!

Voer met plezier!

In een vogelvriendelijke tuin, waar de vogels ook natuurlijk eten vinden, kan het geen kwaad om het hele jaar door te voeren. Ook belangrijk: een dichte of stekelige struik, haag of boom waar vogels veilig kunnen schuilen en broeden. Natuurlijk vogelvoedsel is:

 • bloemen: vogels eten de insecten die erop afkomen en later de zaden
 • struiken of boompjes die bessen, fruit of noten geven
 • een grasveld waar vogels wormen en larven vinden
 • afgevallen bladeren waaronder insecten leven

Voer dus met plezier en kijk met genoegen naar de kleine vrolijke tuinvrienden. U weet nu hoe u ze fit en gezond houdt!

Mijn tuin een vogelparadijs

Wordt u ook zo blij van vogels in uw tuin of op uw balkon? Hangt u wel eens een vetbolletje voor ze op? U kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in uw buurt leven en hoe u deze vogels kunt helpen.

Doe de Postcode Vogelcheck

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leert u van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. U ontvangt meteen
de eerste vogelles per mail.

Schrijf u in voor deze gratis cursus

Meer over

vogelsvoeren tuinadvies tuinvogels mijnvogeltuin voeren jeanetvanzoelen tuintip tuinvogel vogelvoer

Deel dit bericht

Gerelateerde items

Populair