Alle berichten

1 +5 tips over hygiënisch bijvoeren

Geplaatst op 1 juni 2016

Je wil vogels geen bedorven voer aanbieden, zorg ervoor dat je daarom niet te veel tegelijk bijvoert, waardoor het te lang blijft liggen. En… nog 5 tips over hygiënisch bijvoeren.

Hygiënisch voeren

  1. Borstel of schudt voerhuisjes, voertafels en silo’s regelmatig schoon. Ververs water in waterbakken dagelijks.
  2. Ontsmet de voer- en waterplaats af en toe met kokend water of een desinfectiemiddel.
  3. Houd goed in de gaten dat vetproducten (vetbollen, vogelpindakaas enzovoort) niet ranzig worden als het warmer weer wordt. Haal ze daarom ook weg als het warmer is dan 15°C.
  4. Wil je in het park eenden voeren met brood? Als je te veel voert, trekt dat ook onwenselijke gasten aan. Lees daar hier meer over.
  5. Mocht je in uitzonderlijke gevallen meerdere zieke of dode vogels in je tuin zien, stop dan zeker twee weken met bijvoeren.

Heb je een zieke vogel in de tuin, wat te doen?

Zieke vogels kun je het beste met rust laten. Veel meer kun je ook niet veel doen, want ze laten zich niet pakken en vogelasielen nemen ze niet aan vanwege het besmettingsgevaar. Als je opvallend veel zieke (dode) vogels ziet, kun je dit melden bij het DWHC. Dit centrum brengt ziekten onder wilde dieren in kaart, zodat de overheid goede maatregelen kan voorstellen.

Zieke of dode groenlingen graag melden

Bij groenlingen doet het DWHC dit jaar extra onderzoek, om beter zicht te krijgen op het voorkomen van de ziekte ‘het geel’ bij deze soort. Het centrum roept op om alle dood gevonden groenlingen te melden. Als het dier maximaal een dag dood is en niet ingevroren, wordt het mogelijk opgehaald. Uiteraard altijd in overleg. Lees hier meer informatieMeer over

voeren jeanetvanzoelen tuintip groenling

Deel dit bericht

Gerelateerde items

Populair