Navigatie overslaan
Koolmees / Hans Peeters Alle berichten

Maak uw tuin lenteklaar: 7 ideeën

Geplaatst op 11 november 2020

November, lockdown, geen feestdagen zoals we gewend zijn en veel zieken. Dat vraagt om de nodige afleiding. Maak bijvoorbeeld uw tuin alvast klaar voor de lente. U helpt uzelf en draagt ook nog wat bij aan de biodiversiteit.

‘Blijf thuis, blijf gezond, blijf positief.’ Makkelijker gezegd dan gedaan. Niet op restaurant of café, geen lolletjes met collega’s, niet op vakantie in de kerstvakantie en Sinterklaas in hele kleine kring. Wat dan wel?

Ruisende rode bladeren, op de grond rommelende vinken, lage zon en rozenbottels. Ze zijn er en blijven er, corona of niet. Het is voor ieder mens anders, maar veel mensen kunnen nu naar eigen zeggen opladen en zich weer blij voelen in de natuur of tuin.

Roodborst / Shutterstock Een rond rommelende roodborst, lage zon en rozenbottels. Ze zijn er en blijven er, corona of niet. Roodborst / Shutterstock

Voorbereiden voor de lente

Gun het uzelf en ga naar buiten. Hang vetbollen op, dan barst het binnenkort van de tuinvogels. Zeker na een koude nacht eten ze er graag van. Nog leuker: maak de tuin vast klaar voor de lente! Dan gaat u de winter tegemoet met het vooruitzicht op sneeuwklokjes en zingende merels. 7 tuinideeën.

Aster / Pixabay Aster / Pixabay

1.

Zet een bloeiende herfstaster in een pot voor kleur in de tuin en als voedsel voor de laatste insecten.

2.

Plant een vogelvriendelijk struikje zolang het nog niet vriest. Dit is de beste tijd van het jaar, want er hoeven geen bloemen of bessen gevormd te worden. De plant is dus in rust en kan wortelen en zich installeren voor het voorjaar. Op iedere struik leven weer andere insecten en vogels.

Nestkast schoonmaken / Fred van Diem Nestkast schoonmaken / Fred van Diem

3.

Hang een nestkastje op of maak uw oude nestkasten schoon door het nestmateriaal eruit te schudden of borstelen en er een scheut kokend water door te gooien. Let op: er kunnen allerlei parasieten inzitten, of soms nog een oud eitje of dood jong. Dat is juíst de reden om het schoon te maken. Zo hebben vogels een beschutte slaapplek in de winter en een schone nestplaats in de lente.

4.

Stop nog wat biologische bloembollen in de grond: blauwe druifjes, tulpen, vogelmelk of krokussen.  Hoe eerder u dat doet, hoe eerder ze in het voorjaar bloeien en u de eerste dikke hommels weer ziet. De grond is nu nog warm en zacht en u ziet nog goed waar de andere planten staan.

Egel / Jelle de Jong Egel / Jelle de Jong

5.

Maak of koop een egelhuisje en hark alle afgevallen bladeren erop of er omheen. Of laat gewoon lekker een hoop bladeren ergens liggen in een afgelegen hoekje. Ook fijn voor de insecten die daaronder overwinteren én voor de vogels die ’s winters insecten eten.

Koolmees / Pixabay Koolmees / Pixabay

6.

Doe eens wat extra’s voor de tuinvogels. Veel mensen voeren, maar als u gevarieerd voert, op specifieke plaatsen en voor elke vogel wat wils, dan krijgt u lekker veel verschillende vogelsoorten in uw tuin!

Vogels kijken in de tuin / Fred van Diem Vogels kijken in de tuin / Fred van Diem

7.

Doe dit jaar (weer) mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Als u zich nu alvast inschrijft voor de voorpretmails, krijgt u leuke herkenningstips. Smaakt dat naar meer? Doe dan de gratis cursus Tuinvogels op de blubberige dagen dat u bijna niet naar buiten kúnt.

Boterbloem met vlinder / Anne-Lieke Struijk Boterbloem met vlinder / Anne-Lieke Struijk

Vogeltuin voor meer biodiversiteit

Hebt u al een natuurlijke tuin zonder weerga en bent u al klaar met deze ideeën, kijk dan op www.mijnvogeltuin.nl om er achter te komen welke vogels eigenlijk in uw buurt leven en wat u nog meer voor ze kunt doen. Een vogeltuin is de mooiste tuin en zo draagt u ook nog een steentje bij aan het behoud van de biodiversiteit!

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling