Navigatie overslaan
Heggenmus / Hans Peeters Alle berichten

Daktuin en waterbar

Geplaatst op 18 juli 2020

Afgelopen maanden werden we met onze neus op de eigen omgeving gedrukt. Laten we in tijden van versoepeling ons eigen groene leefgebied niet vergeten. Hans Peeters maakt dagelijks een rondje in zijn dorp en kijkt wat tuineigenaren allemaal doen voor vogels en natuur. In deze derde aflevering ziet hij daktuinen en een waterbar. Dat inspireert!
Daktuin / Hans Peeters Met een daktuin doe je de natuur een groot plezier en… je buren. Daktuin / Hans Peeters

Groene daken voor de buren

Het bekleden van platte daken met sedums en andere plantjes is niet nieuw. In steden voorziet men appartementsgebouwen van geveltuinen. In de provincie Utrecht worden bushokjes beplant met sedumsoorten. Ook bij ons in het dorp vervangen particulieren schoorvoetend hun bitumen platte dak.

Daktuinen zijn duurzaam en milieuvriendelijk. Ze houden het water vast, brengen verkoeling in hete zomers en warmte tijdens de winter. Ook trekken ze veel insecten aan en regelmatig scharrelen mussen en merels tussen de planten op zoek naar zaadjes en wormen.

Onze achterburen zijn echte voorlopers in dit traject. Al enkele jaren is het platte dak van hun uitbouw en het schuurtje begroeid met een prachtige tuin. Vanuit mijn werkkamer heb ik er vrij zicht op. Eerlijk gezegd geniet ik er meer van dan zijzelf. Vanuit hun woonkamer zien ze niet wat er boven hun hoofd gebeurt. Het wordt tijd dat wij ons dak ook gaan beplanten. Niet alleen voor de buren.

Vogel van de maand: zwartkop

In juli is voor veel vogels het broedseizoen weer achter de rug en is het buiten een stuk stiller. Waarom zou je de longen uit het lijf zingen als het geen doel dient? Uitzondering is de zwartkop die tot ver in de zomer zijn heldere lied laat horen. Het lijkt op een merel, maar dan hoger en sneller van toon. Zwartkoppen zijn langs de bosrand, in het park en grotere tuinen te horen.

In het najaar trekken ze naar Zuid-Europa en Noord-Afrika om te overwinteren. De laatste jaren blijven steeds meer zwartkoppen in ons land. Ze schakelen dan over van insecten op besjes. Gelukkig kunnen we nog zeker twee maanden genieten van hun vrolijke lied.

Vlinderstruik / Hans Peeters

Struik van de maand: vlinderstruik

De oorspronkelijk uit China afkomstige sierstruik heet niet voor niets zo. De honingrijke bloemen trekken veel dagvlinders en andere insecten aan. Kleuren variëren van wit, rose tot rood en paars.

De struiken, ook bekend als Buddleia, stellen niet veel eisen en zijn met een niet te zware bodem en een enigszins zonnig plekje al tevreden. Wil je verzekerd zijn van een rijke bloei, snoei de struik dan in maart tot een halve meter boven de grond terug. Misschien een idee om eens een seizoenlang bij te houden welke soorten vlinders en insecten uw vlinderstruik bezoeken.

Vlinderstruiken trekken behalve vlinders ook andere insecten aan.

Klik hier voor nog meer tuintips van De Vlinderstichting.

De ene boom is de andere niet

Een oud gezegd luidt: ‘Boompje groot, plantertje dood’. Maar ook bomen hebben het eeuwige leven niet. Bomen worden ziek, te groot, te oud en het kan niet anders of ze moeten na verloop van tijd gekapt worden. Betreft het openbare bomen dan maakt onze gemeente steeds van te voren melding dat er weer noodzakelijke kap gaat plaatsvinden. Door schade en schande is men wijs geworden. Doet men dit niet dan komt de brave burgerij gegarandeerd in opstand. Om de natuur en de bevolking ter wille te zijn komt er voor elke boom die gekapt wordt, een nieuwe terug. Herplanten heet dat, al dan niet verplicht. Soms vervangt onze gemeente een oude reus door een vingerdikke jongeling. Dan duurt het wel heel lang totdat het weer een beetje boom is…

Waterschaal / Hans Peeters Waterschaal / Hans Peeters

De waterbar is geopend

Op mooie, lange warme zomeravonden genieten we van een lekker glaasje op het terras of in de tuin. Ook vogels hebben dorst tijdens warme dagen. Plaats een of meer waterschalen in je tuin, op je terras of balkon en vogels zullen je heel dankbaar zijn. Vergeet niet om het water elke dag te verversen en de schaal even schoon te maken. Tijdens zwoele zomernachten komt in onze tuin ook een egel zijn dorst lessen. Dat zien we aan de uitwerpselen die hij als dank achter laat…

Bruine kikker / Hans Peeters

Beestje van de maand: bruine kikker

Zelfs al heb je geen vijver in je tuin, krijg je af en toe toch een kikker op bezoek. In de meeste gevallen gaat het dan om een bruine kikker. Die zijn minder aan water gebonden dan de groene soortgenoot en zwerven buiten de paartijd op het land rond. Bruine kikkers zijn niet altijd bruin, maar kunnen in kleur variëren van geel, beige tot bruin, al dan niet met zwarte vlekken. Kenmerkend is de donkere vlek achter het oog. Ze overwinteren op het land, verstopt in een schuilplaats of een modderige bodem.

Duurzaam tuinieren

Niet alleen sier- en bloementuinen zijn goed voor insecten en vogels. Ook moestuinen kunnen duurzaam en natuurvriendelijk zijn. Weg met de gifspuit en emmers vol kunstmest. In het onlangs verschenen boek ‘Duurzaam tuinieren’ doet Shawna Coronado je tientallen manieren aan de hand om betere en gezondere planten te telen, waar bijen en insecten op af komen en ook vogels graag een snaveltje meepikken. Heb je een hoekje over in je tuin? Wat let je om een biologische groentetuin te starten.
Duurzaam tuinieren van Shawna Coronado; uitgeverij KNNV; 128 pag.; prijs € 21,95.

Moestuin / Hans Peeters Moestuin / Hans Peeters

Ook ’n vogelvriendelijke tuin?

De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.

Vind een tuinvogelconsulent in de buurt

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Gerelateerde items