Navigatie overslaan
Alle berichten

Alle duiven in de tuin: haters en liefhebbers

Geplaatst op 5 maart 2014

Vogelvoerend Nederland herbergt duivenhaters en duivenliefhebbers. De duivenliefhebbers staan momenteel versteld dat er zelfs in februari al duiven broeden. De duivenhaters willen vooral weten hoe je ze uit de tuin houdt.

Broeden in de winter

Ongeloofelijk maar waar: pas als het kouder is dan -5 graden celcius, stoppen stadsduiven met broeden. Dit is mogelijk omdat alle duiven zogenaamde duivenmelk produceren om de jongen mee te voeden. Vlak voor de jongen uitkomen zwellen de kroppen van vrouwtje én mannetje op en als de eieren uitkomen scheiden ze onder invloed van hormonen deze duivenmelk af. Na een weekje wordt ook ander zacht voedsel aangeboden. Broeden in februari is weliswaar vaak wat minder succesvol dan broeden later in het seizoen, maar dus niet uitzonderlijk.

Alle duiven uit de tuin

Duiven kunnen prachtig zijn, maar over smaak valt niet te twisten en sommige mensen prefereren mezen, vinken, groenlingen, eigenlijk alles, als het maar geen duiven zijn. In dat geval: voer wat minder, vermijd grote hoeveelheden zaad of brood en strooi kleine beetjes onder struiken of tussen bladeren, of onder een beschermkooi. Duiven hebben ook moeite met een silo, dus dat is een goede methode om kleine vogels te voeren zonder direct veel duiven te lokken. Toch is er vaak al snel een paartje dat blijft hangen en genoegen neemt met de geknoeide zaadjes, maar dat gunnen we ze dan natuurlijk graag.

Duif op het menu

Nederlandse tuinduiven zijn: stadsduif, houtduif en Turkse tortel. Waar de stad groener wordt door plantsoenen, parken en tuinen, verdwijnt de stadsduif en nemen houtduif en Turkse tortel in aantal toe. Van het hele stel wordt de Turkse tortel het minst tam. Stadsduiven en houtduiven komen soms zelfs door openslaande deuren naar binnen scharrelen. Net kippen. Een gedachtesprongetje: in de 17e eeuw aten we duif in plaats van kip!

Deel dit bericht