Navigatie overslaan
Fernand en Niek de Willigen / Fred van Diem Toon alles in de buurt
Fernand en Niek de Willigen / Fred van Diem Fernand en Niek de Willigen / Fred van Diem

Door Fernand en Niek de Willigen

Fernand en Niek de Willigen

Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder ligt op een steenworp afstand van de Kagerplassen, midden in het Groene Hart, onder de rook van de historische stad Leiden. Sinds 2014 is de boerderij van Fernand de Willigen. Samen met zijn zoon Niek houdt hij een kudde Lakenvelder koeien voor de vleesverkoop.

Werkgebied

Warmond, Zuid-Holland

Fernand en Niek de Willigen:

“In dit deel van de Boterhuispolder leven van oudsher veel weidevogels en we zetten ons graag in om de vogels hier te houden. Ons weidevogelgebied telt zo’n 35 hectare. Daar stellen we het maaien voor uit en we beschermen de nesten.”

Fernand en Niek de Willigen / Fred van Diem

Ik ben een weidevogelboer

Aantal hectaren: 35

Bezoek mijn website

In de Boterhuispolder komen veel grutto’s voor. Samen met de kieviten vinden ook veel andere trekvogels uit Noord-Europa deze plek, zoals allerlei soorten ganzen, eenden en smienten. Naast bovenstaande vogels zien vader en zoon De Willigen hier ook witte reigers, visdieven, goudplevieren en zomertaling. Rondom boerderij Zijleinde duikelen grote groepen huiszwaluwen als acrobaten door de lucht. Meer dan twintig paar boerenzwaluwen broeden in de stallen en schuren.

Oude koeien

Dit land was altijd al boerenland. Zo stond op de plek van de boerderij van Fernand en Niek in de 16e eeuw ook al een boerderij. Die geschiedenis houden vader en zoon graag levend. Hun koeien en het landschap passen bij die traditie. Zo behoort de Lakenvelder, samen met de blaarkop en de witrik, tot de oudste Hollandse koeienrassen. De Lakenvelder kwam al voor aan het einde van de middeleeuwen. Vanaf de 17e eeuw worden ze gericht gefokt en vond je ze vooral bij buitenplaatsen en landgoederen, waar ze mooie sier maakten in het landschap.

Je herkent de zwarte of rode Lakenvelder direct aan het witte laken om zijn buik. Het zijn koeien die niet veel nodig hebben en het uitstekend doen op alleen hooi en gras. In de Boterhuispolder staan de dieren in de zomer buiten in de wei en in winter in de ligboxenstal. Het wintervoer komt van het eigen land. De dieren worden geslacht bij een ambachtelijke slager. Vader en zoon verkopen dit heerlijke vlees aan huis.

Wandelen en fietsen

Deze boerderij ligt in het prachtige Groene Hart. In het zuidelijke deel van de polder, bij Leiderdorp, zijn wandel- en fietspaden. Er zijn diverse pontverbindingen over het water. Vanaf de Zijldijk kan met de fietspont worden overgestoken richting Warmond, zee en strand. Op en rond de Kagerplassen vaart de fraaie salonboot van de Heere Schouten, die voetgangers overzet naar de diverse eilanden op de Kaag.