Navigatie overslaan
Gerben en Willen van der Schans / Fred van Diem Toon alles in de buurt
Gerben en Willen van der Schans / Fred van Diem Gerben en Willen van der Schans / Fred van Diem

Door Gerben en Willem van der Schans
Zuivelboerderij Den Eelder

Gerben en Willem van der Schans

De zuivelboerderij van de familie van der Schans staat in Well, het groene hart van de Bommelerwaard. Sinds 1990 wordt hier echte boerenzuivel bereid onder de merknaam Den Eelder. Het is een echt familiebedrijf. Ernst en Jacomine zijn veertig jaar geleden begonnen. Hun zonen Willem en Gerben nemen de boerderij over.

Werkgebied

Well, Gelderland

Gerben en Willem van der Schans:

“Bij Den Eelder hebben we passie voor het echte boerenleven. Sinds jaar en dag houden we op ons bedrijf ook rekening met de weidevogels. We streven naar een goede balans tussen mens, dier en natuur. Als boer zijn we afhankelijk van de natuur en zijn we daardoor medeverantwoordelijk voor de weidevogelstand en de biodiversiteit.”

Gerben en Willen van der Schans / Fred van Diem

Ik ben een weidevogelboer

Aantal hectaren: 150

500

Bezoek mijn website

Meerdere weilanden hebben een aangepast gebruik. Tot begin juli wordt het met rust gelaten in verband met de weidevogels. Daarnaast is er een perceel ‘plasdras’, waarbij een groot stuk weiland enkele centimeters onder water staat. In de winter zitten er voornamelijk meeuwen en kraaien, maar in de lente en zomermaanden weten de weidevogels de plek te vinden. Rond de boerderij vind je de grutto, kievit, tureluur, scholekster, wulp, lepelaar en boerenzwaluw. Vanaf dit jaar zijn er rondom een aantal percelen ook akkerranden met bloemen. Erg mooi om te zien, maar ook heerlijk voor insecten!

Echt zuivel

De koe-zuivelproducten van Den Eelder dragen het keurmerk ‘Échte Boerderijzuivel’. Dit wordt uitgegeven door de bond van Boerderijzuivel-bereiders en staat voor zuivel gemaakt met de melk van eigen koeien op de boerderij. De werkwijze van Den Eelder ligt zo dicht mogelijk bij de natuur. Zo hebben de koeien zoveel mogelijk vrijheid en bepalen ze zelf wanneer ze naar buiten gaan, wanneer ze eten en wanneer ze gemolken willen worden. 

Duurzaam

Bij Den Eelder vinden ze het niet meer dan logisch dat je aan het milieu denkt als je dagelijks in en met de natuur werkt. Zo wekken ze hun energie zelf op uit de mest van de eigen koeien en de zonnepanelen die op de daken liggen. Ook de zuivelproducten zelf zitten in een duurzamer jasje: gemaakt van ongebleekt papier met minder CO2 uitstoot.

Boerenlandvogels bij deze boerderij