Toon alles in de buurt

Door Ernst van der Schans
Zuivelboerderij Den Eelder

Ernst van der Schans

De zuivelboerderij van Ernst van der Schans staat in Well, het groene hart van de Bommelerwaard. Sinds 1990 bereidt hij zijn eigen zuivel onder de merknaam Den Eelder. Het is een echt familiebedrijf. Ernst, zijn vrouw Jacomine, hun drie kinderen en alle medewerkers bouwden het merk uit tot een van de grootste van Nederland. Bijna iedere supermarkt heeft Den Eelder in de schappen.

Werkgebied

Well, Gelderland

Ernst van der Schans:

“Bij den Eelder hebben we passie voor het echte boerenleven. Sinds jaar en dag houden we op ons bedrijf ook rekening met de weidevogels. We streven naar een goede balans tussen mens, dier en natuur. Als boer zijn we afhankelijk van de natuur en zijn we daardoor medeverantwoordelijk voor de weidevogelstand en de biodiversiteit.”

Ik ben een weidevogelboer

Aantal hectaren: 150

500

Bezoek mijn website

Één van de weilanden is al jarenlang aangepast in gebruik. Tot begin juli wordt dat met rust gelaten in verband met de weidevogels. Daarnaast heeft de boer een perceel ‘plasdras’, waarbij een groot stuk weiland enkele centimeters onder water staat. In de winter zitten er voornamelijk meeuwen en kraaien, maar in de lente en zomermaanden weten de weidevogels de plek te vinden. Rond de boerderij vind je de grutto, kievit, tureluur,  scholekster, wulp, lepelaar en boerenzwaluw.

Echt zuivel

De koe-zuivelproducten van Ernst dragen het keurmerk ‘Échte Boerderijzuivel’. Dit wordt uitgegeven door de bond van Boerderijzuivel-bereiders en betekent dat alles onder één dak plaatsvindt. Van het veehouden tot het melken en van de zuivelproductie tot het verpakken. Den Eelder is geen biologisch merk, maar Ernst werkt wel nadrukkelijk dicht bij de natuur. Zo hebben de koeien zoveel mogelijk vrijheid en bepalen ze zelf wanneer ze naar buiten gaan, wanneer ze eten en wanneer ze gemolken willen worden. In de stal staan de ‘melkrobots’ klaar. Hierin kunnen de koeien zich 24/7 laten melken, zo vaak en wanneer ze willen.

Duurzaam

Omdat hij dagelijks in en met de natuur werkt, wil Ernst zo duurzaam mogelijke produceren. Met de inzet van groene energie uit de mest van de eigen koeien en zonne-energie is den Eelder op weg energieneutraal te worden.