Navigatie overslaan
Henk van Rijn / Fred van Diem Toon alles in de buurt
Henk van Rijn / Fred van Diem Henk van Rijn / Fred van Diem

Door Henk van Rijn
Biologische multifunctionele boerderij

Henk van Rijn

Henk van Rijn is de vijfde generatie die op boerderij Buitenverwachting als boer werkt, maar de eerste eigenaar. De boerderij uit 1862 is nu een kleinschalig multifunctioneel biologisch bedrijf in het groene hart. De kalfjes van zijn koeien, voornamelijk Holsteins, mogen bij hun moeder blijven. Verder vind je op de boerderij schapen, kippen, varkens, geiten, eenden, bijen en konijnen. Hier maken ze hun eigen kaas, die je kunt kopen bij de boerderijwinkel.

Werkgebied

Hoogmade, Zuid-Holland

Henk van Rijn:

“Wij doen hier aan natuurbeheer. Niet alleen door de nesten van de weidevogels te beschermen, maar ook het ecologisch beheren van onze weilanden. Zo bevorderen we met ons graslandbeheer het bodemleven. En dat schept weer de randvoorwaarden voor vogels. Die vinden hier voldoende voedsel. Een goed bodemleven is ook goed voor het gras en de koeien: het is een win-win situatie.”

Henk van Rijn / Fred van Diem

Ik ben een weidevogelboer

Aantal hectaren: 30

50

Bezoek mijn website

Henk schakelde na jaren van steeds groener beheren in het jaar 2000 over naar een biologische bedrijfsvoering. Deze aanpak sprak niet alleen Henk zeer aan, maar ook zijn zonen Bastiaan en Corneel. Inmiddels werken zij als zesde generatie mee op het bedrijf. En de zevende generatie staat inmiddels ook al in de kinderschoenen.

Maatregelen voor weidevogels

Naast een goed graslandbeheer neemt Henk ook andere maatregelen die puur zijn gericht op de weidevogels. Zo heeft hij een plasdrasgebied aangelegd. Dat houdt in dat hij een deel van een weiland een bepaalde periode onder water zet. Daar staat dan tussen de vijf en twintig centimeter water in. De vogels weten dit gebied altijd te vinden. Aan de randen van het plasdras foerageren zij en in het midden van dit gebied vinden zij rust.

In de weilanden van Henk staat een informatiebord over weidevogels en het beheer. Hier kun je lezen welke vogels hier rondvliegen en welke maatregelen hij neemt. Het bord is gemaakt en gefinancierd door Vogelbescherming.

Groen hart

Boerderij Buitenverwachting ligt in Hoogmade, in het groene hart tussen Leiden en Alphen aan de Rijn. Een echt Hollands landschap waar je ook heerlijk kunt fietsen. Daarom sluit de boerderij zich jaarlijks aan bij de Polderdag. Dan worden mensen uitgenodigd in het buitengebied en kunnen ze de streekproducten proeven. Die dag zetten agrarische bedrijven als Buitenverwachting hun erf open. Fietsend van boerderij naar boerderij kun je genieten van de weidevogels, bloeiende bermen, molens, gemalen en uitzichten.  

Boerenlandvogels bij deze boerderij