Navigatie overslaan
Boerderij van weidevogelboeren Bob en Ankie Blokker / Fred van Diem Toon alles in de buurt
Boerderij van weidevogelboeren Bob en Ankie Blokker / Fred van Diem Weidevogelboeren Bob en Ankie Blokker / Fred van Diem

Door Bob en Ankie Blokker

Bob en Ankie Blokker

De zuivelboerderij van Bob en Ankie Blokker ligt op Waddeneiland Ameland, op het landgoed Halfweg. Zij boeren hier al sinds 1986 en eigenlijk altijd al zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De omschakeling naar biologisch in 2018 was voor hen een kleine stap. Daarnaast is het echtpaar ook weidevogelboer.

Werkgebied

Ballum, Friesland

Bob en Ankie Blokker:

Bob: “Ik zit zelf al jaren bij de Vogelwacht en vind dat op Ameland weidevogels horen. Al in 2007 hebben we twaalf hectare omgevormd naar half natuurlijk grasland en bemesten we met ruige mest. Tot 15 juni kunnen alle vogels daar broeden. Jonge vogels trekken naar de rustigste percelen toe.”

Weidevogelboeren Bob en Ankie Blokker / Fred van Diem

Ik ben een weidevogelboer

Aantal hectaren: 38

50

Bezoek mijn website

Bob en Ankie Blokker hebben vooral koeien voor de vleesproductie. Daarnaast melken ze tien blaarkopkoeien en maken daar zelf yoghurt en kwark van. Die wordt verkocht op het eiland, onder andere aan horecabedrijven, winkeliers en particulieren.

Blaarkop

Blaarkopkoeien zijn een zeldzaam en sterk oud Gronings ras die zowel geschikt zijn als melk- en als vleeskoe. Deze zogenaamde ‘dubbeldoelkoeien’ grazen op Ameland rondom landgoed Halfweg op onbewerkt natuurlijk grasland vol met bloemen en kruiden. De blaarkoppen en hun kalveren kunnen het hele jaar buiten lopen.

Koereiger

In het voorjaar van 2017 liep er een koereiger tussen de koeien van de Blokkers. Deze heel zeldzame kleine, witte en gedrongen reiger leeft in moerasgebieden en weilanden met vee. Soms lopen ze letterlijk tussen de poten van koeien om de insecten op te eten die door de koeienpoten worden opgeschrikt.

Meer weten?

De boerderijwinkel is dagelijks geopend.

Boerenlandvogels bij deze boerderij