
Door
Petra Beerda
Biologisch zoogkoeienbedrijf
“De Fries Roodbont-koe is een dubbeldoel-koe met een goede melk- én vleesproductie. Ze gedijen op louter gras en zijn schitterende dieren. Er komt een tijd dat de sector kiest voor een extensievere, duurzame rundveehouderij. Fries Roodbont past daar uitstekend bij.”
Ik ben een weidevogelboer
Aantal hectaren: 45
25
Petra Beerda houdt haar koeien als een kudde. Als ze binnen staan, staan ze ook samen, in een potstal. De stierkalveren worden gecastreerd zodat ze bij hun moeders in de kudde kunnen blijven. Vier tot vijf keer per jaar wordt een aantal ossen geslacht. Het vlees gaat naar vaste restaurants in de omgeving en particulieren.
Nederland telt op dit moment nog maar zo’n kleine vijfhonderd Friese Roodbont-runderen. De soort wordt dus bedreigd. Tegenwoordig geldt voor zeldzame rassen als deze een uitzonderingspositie in de fosfaatregeling. Maar voor zo’n honderd Friese Roodbont-koeien kwam die regeling te laat.
Petra legde, met hulp van Vogelbescherming Nederland, een plasdras aan in haar gebied. Meteen zag ze de aantrekkingskracht van de grutto’s die in het voorjaar arriveerden. Midden in de plas legde ze ook een schelpeneilandje aan, voor de kluut. Petra: “Het idee haalde ik uit het jaarverslag van de Stichting Skalsumer, Koe en Natuur. Daarin vertellen Hessel Agema en zijn geestverwanten over de aanleg van en de ervaringen met een schelpeneiland voor de kluten. Vanaf 2016 zien we regelmatig kluten in onze plasdras.”