Navigatie overslaan
Koekoek / Jouke Altenburg Alle berichten
Koekoek / Jouke Altenburg Jouke Altenburg

Door Jouke Altenburg
Medewerker Vogelbescherming

Wel eens een koe(koek) in de kont gekeken?

Geplaatst op 29 mei 2020

De koekoek komt in de late lente en (voor)zomer in vrijwel geheel Nederland voor. De meeste kans maakt u in moerassen, duinen, heide- en veengebieden. Je hoort koekoeken vaker dan dat je ze ziet. Maar in de eerste helft van mei kan dat aan de randen van de dag zo maar anders zijn.

Begin mei stond ik in de avondschemering op mijn vaste stek in een van de uiterwaarden langs de Lek. Volop zingende kleine karekieten en rietzangers; een sprinkhaanzanger liet zijn rateltje horen. Meidoorns in de laatste bloei. Mooi, gedekt zonlicht liet alle kleuren goed uitkomen. Een koekoek verplaatste zich, al roepend, door de meidoorns en andere bosschages in het gebied.

Koekoek / Jouke Altenburg Koekoek mannetje maakt avances naar vrouwtje koekoek (onzichtbaar) in de meidoorn / Jouke Altenburg Koekoek / Jouke Altenburg

‘In de kont’

Op enig moment kwam de vogel op ca. 100 meter bij me vandaan op een paal zitten. Hij liet zijn vleugels zakken. De gespreide staart werd met een cirkelbeweging hoog geheven. Duidelijk een mannetje dat indruk probeerde te maken op een voor mij niet zichtbaar vrouwtje. Ik zag hem pal van achteren, ‘recht in de kont’ zogezegd. Een rietzanger bespeurde onraad en stoof luid alarmerend op de koekoek man af. Snel mijn camera uit de tas gegrist.

Koekoek / Jouke Altenburg Het aanbieden van een bosje 'gras' maakt deel uit van de koekoek balts / Jouke Altenburg Koekoek / Jouke Altenburg

Attentie

Nadat ik goed en wel enkele opnames had kunnen maken, vloog de koekoek op, met een tweede in de achtervolging. De ene ging weer op een paaltje zitten, de tweede schoot in de belendende meidoorn. Ik had geluk; ze zaten net wat dichterbij. Het mannetje koekoek dook de vegetatie in en kwam na korte tijd met een pluk sprieten in de snavel weer tevoorschijn. Ook dat maakt onderdeel uit van de balts: ‘een attentie voor vrouwlief’. Standje ‘kijk mij toch’ werd weer aangenomen: de staart gespreid geheven en de vleugels hingen weer uit.

Verstoorde romance

Van een ongestoord vervolg van deze amoureuze koekoek-ontmoeting-in-wording was echter geen sprake. Een mannetje roodborsttapuit begon flink stennis te maken. Ook zijn vrouwtje begon zich er mee te bemoeien. Ze vlogen het mannetje koekoek letterlijk om de kop. Dat werd hem te gortig en hij ‘beet’ met een sprong van zich af. Toen vertrokken beide koekoeken en keerde de rust in de riet- en ruigterand weer terug.

Deze roodborsttapuiten zijn niet gesteld op een koekoek in de buurt van hun nest. Onscherpe foto, maar ja, de beleving… / Jouke Altenburg

‘Koe(koek) in de kont’

Thuis gekomen direct het beeld op computer gezet en beoordeeld. Van het moment suprême zijn de opnames niet scherp. Normaliter gaan onscherpe foto’s linea recta in de digitale prullenbak, maar ik heb koekoek balts zelden zo mooi gezien, laat staan gefotografeerd. Terugkijken blijft nagenieten. En het is een leer voor de volgende keer: ik had mijn camera beter in moeten stellen. Maar ja, ‘van achteren kijk je een koe(koek) in de kont’. Dat is u misschien ook wel eens overkomen.

Noot
‘Van achteren kijk je een koe in de kont’: gezegde uit de omgeving van Drenthe, Twente, Salland en/of de Achterhoek. Betekenis: ‘achteraf praten is gemakkelijk’ (bron: www.onzetaal.nl).

Meer weten?

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws