Navigatie overslaan
Kraanvogel / Ruwan ALuvihare Alle berichten

Statig stappende kraanvogels

Geplaatst op 24 maart 2021

De kraanvogel is een grote vogel met een lichaamslengte tot 1.3 meter. Ze vallen qua uiterlijk op door hun gracieuze lange nek, lange poten en een weelderige staart van grote donkere veren. Statig, bijna hautain, staan ze je van een afstand aan te kijken, voordat zij met gedecideerde stappen verder lopen. Kraanvogels fotograferen is niet altijd gemakkelijk.

Hun statige voorkomen raken kraanvogels kwijt als ze besluiten te gaan vliegen; de poten lijken cartooneske rondjes te draaien en de vleugels flappen paniekerig hard, alsof zij denken dat opstijgen niet gaat lukken! Eenmaal in de lucht krijgen ze weer hun kalmte over zich en wisselen ze krachtige vleugelslagen af met lange, gemakkelijk uitgevoerde glijperiodes.

Kraanvogel / Ruwan ALuvihare Kraanvogel / Ruwan ALuvihare

Comeback als broedvogel

Wie in het zuidoostelijk deel van Nederland woont, heeft geluk. Twee maal per jaar trekken duizenden kraanvogels over dat deel van ons land. Van en naar hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Als de wind ‘goed’ staat, zijn ze ook meer landinwaarts te zien.

Als broedvogel is de kraanvogel in Nederland zeldzaam, maar aan een kleine comeback bezig. Als zij voldoende rust krijgen tijdens het broeden, blijft het hopelijk crescendo gaan. Wat zou het leuk zijn als dit weer een algemeen Nederlandse vogel wordt!

Tot een tiende van de trekkende kraanvogels dalen neer op diverse plekken in Nederland voor een kort verblijf, als enkeling of met een groepje. Hoewel de meeste in het oosten van het land te vinden zijn, kunnen zij ook in het binnenland of zelfs langs de kuststrook een tussenstop maken, dus ook op Texel, mijn habitat.

Kraanvogel / Ruwan ALuvihare Kraanvogel / Ruwan ALuvihare

Schuwe vogels

Als er kraanvogels landen op het eiland, probeer ik er uiteraard het beste van te maken. Maar het zijn uitzonderlijk schuwe vogels die het liefst ver weg van de mens en het verkeer blijven. Fotograferen is dus een lastige klus. Je moet ze treffen op een onbewaakt moment, wanneer ze even binnen bereik zijn.

Vroeg in de ochtend, voordat het druk is, heb je de meeste kans van slagen om een foto te maken. Ik zorg er ook voor dat ik in de buurt ben als er een melding is van een laag vliegende vogel. Dan heb ik een kans dat de vogel gaat landen en dat ik ter plekke ben voordat hij de omgeving helemaal door heeft! Zelfs dan moet je zonder ze storen snel toeslaan. Zodra je bent gespot, lopen ze met statige stappen weg van de plek waar jij ze ziet. Het is mij maar een enkele keer gelukt om op zo’n moment aanwezig te zijn en foto’s te kunnen maken. 

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Gerelateerde items