Navigatie overslaan
Strandleeuwerik / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Flirten met een strandleeuwerik

Geplaatst op 16 maart 2020

De strandleeuwerik is een wintergast in Nederland. Ze zijn te vinden langs de kust waar ze op strandvlaktes en waterkeringen foerageren, soms in grotere groepen. Als een bataljon lopen ze naar voren terwijl ze ondertussen pikken naar zaadjes. Je kunt ze ook zien eten op akkers dicht bij de kust. Onze wintergasten komen uit Scandinavië, maar ze hebben een groot verspreidingsgebied. Ze kunnen in voorjaar en zomer tot op grote hoogte in de bergen hun nest maken. Ik trof jonge vogels op 2500 meter hoogte in het Atlasgebergte!
Strandleeuwerik / Ruwan Aluvihare Strandleeuwerik / Ruwan Aluvihare

Duivelsoren

Als je ze in de kijker treft zijn strandleeuweriken prachtige vogels. Dan pas zie je de mooie geel en zwart gemarkeerde kop en de kleine duivelsoren. Op de Texelse Slufter zijn ze bijna altijd te vinden, maar om ze van dichtbij te zien moet je vlak na zonsopgang al ter plekke zijn. De Slufter wordt namelijk behoorlijk druk, vaak met loslopende en blaffende honden en dan is het kansloos om ze waar te nemen of een foto te maken.

Vroeg in de ochtend in dit prachtige landschap ben ik vaak alleen met ze. Bovendien heb je de zachte ochtendzon in je rug voor de beste foto’s.

Strandleeuwerik / Ruwan Aluvihare Strandleeuwerik / Ruwan Aluvihare

Een band

De strandleeuwerik is een van mijn favorieten om te fotograferen omdat je, mits je je gedraagt, een band met ze kunt opbouwen. Dit geldt overigens voor veel vogelsoorten. Vogels zijn vaak niet bang voor mensen die zich stilletjes en bescheiden gedragen. 

Wanneer ik de strandleeuweriken in de Slufter heb gevonden, observeer ik waar ze heen lopen. Dan ga ik gehurkt (zo ben ik ‘klein’) en in wisselende richtingen (waardoor zij zich niet bedreigd voelen) naar een plek verderop in hun route. Ik doe rustig aan zodat ze kunnen wennen aan mijn aanwezigheid. Ook houd ik oogcontact met ze om te kijken of zij zenuwachtig worden. Als dat het geval is, pauzeer ik totdat ze weer rustig worden. Eenmaal dichterbij, ga ik op mijn knieën of buik en met mijn camera opgesteld, blijf ik stil totdat zij vanzelf dichterbij komen.

Daarna is het genieten! Het allerleukste is als ze gaan flirten; dicht bij je zitten, naar je kijken en zich dan met veertjes opdirken. Er is er altijd één die het doet! Na een poos komt er dan ook altijd eentje die lijkt te zeggen “doe effe normaal, het is een mens!”, waarna de flirt weer wegloopt. Dat intieme moment vastleggen op een foto is een absoluut hoogtepunt van deze hobby.

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Dit jaar deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Meehelpen strandbroeders te beschermen?

We zoeken vrijwillige vogelwachten die op verschillende stranden broedvogels beschermen door toezicht te houden en voorlichting te geven aan bezoekers. Ook het helpen bij afzettingen en doen van
waarnemingen is mogelijk.

Meer informatie

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Gerelateerde items