Navigatie overslaan
Zwarte ooievaar / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Een avond met... de zwarte ooievaar

Geplaatst op 19 augustus 2020

Augustus = zwarte ooievaar-tijd. Ruwan Aluvihare kreeg onlangs bij het fotograferen van een jonge vogel assistentie van Galloway-runderen.

De nazomer is de beste tijd voor het waarnemen van zwarte ooievaars. Ze komen vooral vanuit het oosten en reizen via Nederland naar hun overwinteringsgebied in Afrika. Vooral jonge vogels wijken af van de route en trekken over ons land.

Tam

Vaak vliegen zwarte ooievaars ook boven Texel. Drie ervan, die ik de dag ervoor in de verte zag vliegen, hadden laag over ons huis gevlogen, terwijl ik elders aan het vogelen was! Een gemiste kans, want zij vliegen meestal te hoog voor goede foto’s.

Extra jammer, want ook op het land zijn ze vaak moeilijk zichtbaar. Ondanks hun grote maat kunnen zij zich goed verstoppen op de rand van een diepe sloot of tussen het riet aan de rand van een vijver.

Sommige jonge zwarte ooievaars zijn bijzonder tam. Met geluk kan zo’n vogel op een makkelijk toegankelijk plek gaan foerageren. Dat was recentelijk met deze vogel het geval. Hij werd vaak gesignaleerd, vliegend ten noorden van De Koog. Twee keer heb ik de hele omgeving doorgefietst, maar steeds nog zonder geluk.

Zwarte ooievaar / Ruwan Aluvihare Zwarte ooievaar / Ruwan Aluvihare

Laag licht

Toen kreeg ik het bericht dat de zwarte ooievaar foeragerend was gezien in de plasjes naast het fietspad in De Muy. Ik wachtte tot de avond voor goed, laag licht en inderdaad! Daar was hij, op 10 meter van enkele aanwezige vogelaars aan het vissen. Fotograferen was wel te makkelijk met zo’n gewillige vogel. Als je niet oplet worden de foto’s mooi maar niet bijzonder.

Gelukkig had ik assistentie van een kudde Galloway-runderen. De ooievaar was niet bang voor mensen, maar wel voor de runderen! Die hadden dorst, en wilden ook in de vijver. Dat resulteerde in een prachtig schouwspel. De zwarte ooievaar vloog steeds weg van de runderen om een ‘veilige’ plek op te zoeken. Daar kon hij vervolgens weer het water ingaan en jagen op kleine visjes.

Zwarte ooievaar / Ruwan Aluvihare Zwarte ooievaar / Ruwan Aluvihare

Alle kleuren van de regenboog

Dit ‘samenspel’ tussen runderen en vogel vormde een uitdaging op zich. De ooievaar vloog soms met tegenlicht en soms in de zon. Ik moest continue opletten of ik moest over- of onderbelichten. Vooral met een zwart-witte vogel heb je gauw slechte foto’s als de belichting niet goed is.

Bovendien, hebben donkere vogelkleuren met de juiste lichtinval vaak een metallic effect met daarin alle kleuren van de regenboog!

Zwarte ooievaar / Ruwan Aluvihare Zwarte ooievaar / Ruwan Aluvihare

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Dit jaar deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Gratis app Wadvogels

Miljoenen vogels maken gebruik van het Waddengebied. Maar hoe weet je waar de vogels het best te zien zijn, wanneer het hoogwater is en hoe herken je ze? Onze gratis app Wadvogels lost die problemen in één keer op.

Meer informatie en downloaden

Gerelateerde items